Skip to main content

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσ/νίκης: Woodstock, ρεκόρ συγγραφέων και... βροχή;

Ανοίγει αύριο την αυλαία του το Φεστιβάλ - Πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μέχρι τις 23 Ιουνίου στην παραλία Λευκού Πύργου.

Με τη συμμετοχή 210 εκδοτικών οίκων και φορέων πολιτισμού από όλη την Ελλάδα και με πλήθος παράλληλων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ανοίγει αύριο την αυλαία του το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία Λευκού Πύργου.

Το φεστιβάλ, που έχει γίνει πλέον θεσμός στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του ΚΘ' Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», είναι αφιερωμένο φέτος στον μεγάλο ποιητή της πόλης, Ντίνο Χριστιανόπουλο, και θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 23 Ιουνίου.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, φέτος το φεστιβάλ θα έχει ρεκόρ συμμετοχής συγγραφέων που ανέρχονται στους 500, ενώ η καινοτομία «που χρόνο με τον χρόνο θα προωθείται περισσότερο» είναι πως οι εν λόγω συγγραφείς θα βρίσκονται στον χώρο της διοργάνωσης, θα υπογράφουν τα βιβλία τους και θα συνομιλούν με τους επισκέπτες του φεστιβάλ. Επιπλέον, θα υπάρχουν, όπως κάθε χρόνο, νέες εκδόσεις βιβλίων, με τον κ. Μπαρμπουνάκη να εκτιμά πως οι νέοι τίτλοι βιβλίων ετησίως ανέρχονται στους 5.500. «Είναι σταθμός να υπάρχουν τόσοι νέοι τίτλοι και ειδικά σε τομείς όπως η ποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών έκανε λόγο για έναν καταξιωμένο συγγραφέα και ποιητή που αποτελεί την εικόνα της πόλης. «Κάθε χρόνο μας τιμά με την παρουσία του στο Φεστιβάλ, περπατάει στη Νέα Παραλία και συνομιλεί με τον κόσμο» τόνισε ο κ. Μπαρμπουνάκης.



Παράλληλα, η διοργάνωση θα επιχειρήσει ένα άνοιγμα στον χώρο του πολιτισμού, φιλοξενώντας εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, με το θέμα αυτή τη χρονιά να είναι το Woodstock. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Σάββατο 22 Ιουνίου, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, θα δοθεί συναυλία στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα αθάνατα τραγούδια της ποπ-ροκ μουσικής που σημάδεψε τη γενιά των «λουλουδιών», θα προβληθούν εικόνες από το φεστιβάλ-θρύλο και σκηνές από την ταινία που απαθανάτισε το Woodstock, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την κορύφωση του μουσικού κινήματος του 60' για τον έρωτα και την ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων και διαγωνισμούς καθώς και συζητήσεις. Την αυλαία θα ανοίξουν αύριο, Παρασκευή 7 Ιουνίου, οι Batala Salonica και η μπάντα τους στις 20.00 στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουνίου στον ίδιο χώρο στις 19.15, με μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή αφίσα του φεστιβάλ περιέχει αρκετή δόση χιούμορ, καθώς παραπέμπει στην καθιερωμένη βροχή που ξεσπά κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά και ο κ. Μπλιάτκας στη συνέντευξη Τύπου, «στη διοργάνωση κυριαρχούν τα τρία θρυλικά "Μπ", το Μπάμπης, το Μπαρμπουνάκης και το Μπουρίνι».

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18.30 έως τις 23.00, ενώ τις Κυριακές θα είναι ανοιχτό και το πρωί από τις 11.00 έως τις 14.00.

Ακολουθήστε τη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook (ΕΔΩ) για να μένετε ενημερωμένοι για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.