Skip to main content

Φεύγει από την Κεντρική Μακεδονία ο χιονιάς - Παγετός από το βράδυ

Πού υπάρχουν ακόμη προβλήματα, πώς αντιμετωπίστηκε το κύμα κακοκαιρίας. Προσοχή απόψε και αύριο το πρωί στον παγετό συνιστά η Περιφέρεια

Με επιμέρους και κατά τόπους προβλήματα, όχι πάντως έντονα, φαίνεται να περνά το κύμα χιονιά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Πλέον το φαινόμενο κινείται ανατολικά, στη Θεσσαλονίκη χιονίζει πλέον και στην Καλαμαριά και στο παραλιακό μέτωπο μέχρι τον δήμο Θερμαϊκού και νοτιότερα τη δυτική Χαλκιδική, πλήττει Ασκό, Βαμβακιά και κατευθύνεται προς την Καβάλα, όπου σε λίγες ώρες σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, «οι τελευταίες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που πλήττονται από το χιονιά είναι η Πέλλα και οι Σέρρες, όμως ήδη το φαινόμενο μετακινήθηκε ανατολικά, όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Τα προβλήματα ήταν αναμενόμενα και ευτυχώς όχι σημαντικά. Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία είχαμε έντονες χιονοπτώσεις κατά τόπους, όμως αποκλεισμούς δεν είχαμε, παρότι στον ορεινό όγκο πολλών νομών το ύψος του χιονιού έφτασε στους 10-20 πόντους στην καλύτερη περίπτωση. Η βασική χιονόπτωση πάντως μέχρι το απογευματάκι θα έχει φύγει από την Κεντρική Μακεδονία. Χρειάζονται όμως αντιολισθητικές αλυσίδες σε διάφορες περιοχές και παρακαλώ πολύ την προσοχή των οδηγών πλέον απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί για το φαινόμενο του παγετού. Να υπακούν όλοι στις οδηγίες της Τροχαίας και των συνεργείων μας, όπως και των δήμων και να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Φαίνεται ότι η μπόρα πέρασε, αλλά να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για να μη δημιουργούνται προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με εντολή του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις πρώτες πρωινές ώρες στο οδικό δίκτυο εθνικό και επαρχιακό καθαρίζουν και ρίχνουν αλάτι 60 μηχανήματα της Περιφέρειας και πολλά των δήμων, ενώ η Περιφέρεια διένειμε συνολικά 5.000 τόνους αλατιού και το προσωπικό θα παραμείνει στις έδρες αποχιονισμού μέχρι το οριστικό τέλος της χιονόπτωσης.

Τα πιο έντονα προβλήματα αντιμετώπισε η βόρεια ορεινή Χαλκιδική, όπου αλυσίδες χρειάζονται σε πολλά σημεία, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των δρόμων Πολύγυρος – Ταξιάρχης – Αρναία, Νεοχώρι – Παλαιοχώρι – Στάγειρα, Παλαιόχωρα – Αρναία κτλ.

Τα πιο έντονα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε ο δήμος Χαλκηδόνας και η περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπως και ο ορεινός όγκος του δήμου Λαγκαδά και του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Επίσης, προσοχή (και αλυσίδες) απαιτείται από τους οδηγούς σε αρκετά σημεία των παλαιών εθνικών οδών Θεσσαλονίκης – Σερρών και Θεσσαλονίκης – Καβάλας(περιοχή Μαδύτου και Μοδίου).