Skip to main content

Φεύγουν οι έλεγχοι από τις ΔΟΥ - Ελεγκτικά Κέντρα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Σημαντικές αλλαγές στις ΔΟΥ των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας με επίκεντρο τα Τμήματα Ελέγχου - Δημιουργούνται έξι Ελεγκτικά Κέντρα

Σε σημαντικές αλλαγές στη διάρθρωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) προχωρά η ΑΑΔΕ, με επίκεντρο το πολύ σημαντικό κομμάτι των ελέγχων και με στόχο την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καταργούνται τα Τμήματα Ελέγχου από τις ΔΟΥ Α’ Τάξης και οι σχετικές ελεγκτικές αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στα Ελεγκτικά Κέντρα που πρόκειται να δημιουργηθούν στο επόμενο διάστημα. Βάσει του ίδιου σχεδιασμού, προβλέπεται να δημιουργηθούν τέσσερα Ελεγκτικά Κέντρα στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη - ένα στην ανατολική πλευρά της πόλης και ένα στη δυτική. Αυτό συνεπάγεται, βέβαια, και τη μετάθεση στελεχών στη νέα υπηρεσία και συγκεκριμένα των ελεγκτών εφοριακών από τις ΔΟΥ Α’ Τάξης στα νέα Ελεγκτικά Κέντρα.

Αποκαλυπτική του σχεδιασμού είναι η απόφαση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ στις 8 Μαΐου με θέμα τον ανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων των ΔΟΥ, Α΄ και Α΄- Β΄ τάξεως. Στην απόφαση, που θα έχει ισχύ από 31 Αυγούστου 2020,  μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «… περιπτώσεις που απαιτείται η διενέργεια μερικού ελέγχου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρων, τελών και εισφορών, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., Α΄ ή Α΄- Β΄ τάξεως, στην οποία υποβλήθηκε η σχετική δήλωση, και σε περίπτωση που έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της Δ.Ο.Υ. ή έχει παύσει η λειτουργία αυτής και ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποδοχής, στην οποία περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου ή της Δ.Ο.Υ. της οποίας έπαυσε η λειτουργία, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις».

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ