Skip to main content

FIBA Europe Cup: Με λάθη στην άμυνα ηττήθηκε στην Ολλανδία ο Ηρακλής

Οι κυανόλευκοι έκαναν πολλά λάθη στην άμυνα, που χάρισαν μια ανέλπιστη νίκη στους Ολλανδούς με 71-63 στην πρεμιέρα του FIBA Europe Cup

Με την ομάδα ενός παλιού μας γνώριμου, από το πέρασμά του στον Πανιώνιου, την ΑΕΚ και τον Αρη, του 52χρονου Γκερντ Χάμινγκ (σέντερ 2,13), τη ΖΖ Λάιντεν, πρωταθλήτρια Ολλανδίας, ο Ηρακλής έκανε πρεμιέρα στους ομίλους του FIBA Europe Cup.

Παρουσία οπαδών του στην κερκίδα του «Vijf Meihal» και υπό τους ήχους συνθημάτων που ακούγονται στο Ιβανώφειο, οι κυανόλευκοι έκαναν τόσα πολλά λάθη στην άμυνα, που χάρισαν μια ανέλπιστη νίκη στους Ολλανδούς, με το 71-63.

Με τον Δανό σέντερ Μίντγκαρντ να σημειώνει 12 πόντους και να είναι απόλυτα εύστοχος κοντά στο καλάθι, οι Ολλανδοί πήραν μικρό προβάδισμα με 33-26, στο 13’ και έδειξαν ότι αξίζουν της... προσοχής του ακριβότερου (σε ρόστερ) Ηρακλή. Ο κόουτς Σκουρτόπουλος ζήτησε τάιμ άουτ αλλά δεν πέτυχε σπουδαία πράγματα. Η Λάιντεν βρέθηκε στο 35-26 και όλα έδειχναν ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος ακόμη κι αν αντιμετωπίζει άσημους Ολλανδούς μπασκετμπολίστες. Η επιχείρηση «επάνοδος» ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα, στα τέλη της δεύτερης περιόδου κι οι κυανόλευκοι, υπό την καθοδήγηση του Τόνι Ντάγκλας και την εκτέλεση των  Λιντς και Αγραβάνη, ισορρόπησαν το παιχνίδι. Με 0-12 πέρασαν μπροστά (35-38) για κτίσουν ψυχολογία νίκης στο υπόλοιπο μισό του αγώνα.

Ωστόσο, στην τελευταία περίοδο τα πράγματα δυσκόλεψαν και τα λάθη στην άμυνα δεν έμειναν ατιμώρητα. Η Λάιντεν είχε τις λύσεις με τον Αμερικανό Νταν και τον Λιθουανό Μικαλάουσκας για επιστρέψουν στην ομάδα τους το προβάδισμα με επτά πόντους.

Το παιχνίδι έγινε απόλυτο ντέρμπι στο τελευταίο πεντάλεπτο. Ο Ηρακλής μείωσε στον πόντο με τρίποντο του Αγραβάνη, αλλά δεν έμεινε αναπάντητο από τον έτερο Λιθουανό της Λάιντεν, τον Τουμπούτις.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Ηρακλή ήταν και πάλι η άμυνα, οι θέσεις των παικτών που δεν διεκδίκησαν όσα τους αντιστοιχούσαν, με συνέπεια οι Ολλανδοί να έχουν συχνά δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Με δικαίωμα να φτάσουν στην επιτυχία, πιο γρήγορα από το φιλοξενούμενο. Στο +7 η Λάιντεν, δύο λεπτά πριν το τέλος, είχε πλέον βρεθεί πολύ κοντά στη νίκη. Και έτσι συνέβη, με τον Ηρακλή να δείχνει αδύναμος να αντιδράσει.

Τα δεκάλεπτα: 25- 24, 37-38, 53-51, 71-63

Οι συνθέσεις:

ΖΖ ΛΑΪΝΤΕΝ: Νταν 11 (1), Μίντγκαρντ 17 (1), Μικαλάουσκας 10, Τουμπούτις 8(2), Βέρβερς 2, Μπούκνεχτ, Ντε Γιόνγκ 8, Ντε Βιντ,  Τζόναθαν, Εϊφο, Μπρι 10 (2), Χοφ.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Ντάνιελς 1, Λιντς 10, Παπαδάκης 5, Τέιλορ, Τέρνερ 6 (1), Αγραβάνης 13 (1), Χαριτόπουλος, Ντάγκλας 11 (1), Φίλιος, Κουζέλογλου 6, Σκορδίλης, Γούλριτζ 11,