Skip to main content

FIFA: Διαπραγματεύεται την απομάκρυνση αθλητών από το Αφγανιστάν

Η FIFA διαπραγματεύεται την απομάκρυνση ποδοσφαιριστών και άλλων αθλητών από το Αφγανιστάν - Είναι «εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον» δήλωσε εκπρόσωπος

Η FIFA ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται την «εξαιρετικά δύσκολη» απομάκρυνση ποδοσφαιριστών και άλλων αθλητών από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 13 Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν από το χάος που έχει δημιουργηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας Αφγανιστάν, Ζάκι Ανβάρι πέθανε σε πτώση από αμερικανικό αεροπλάνο, όπου πήγε να πιαστεί για να διαφύγει.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συρρέουν πλήθη ανθρώπων που επιδιώκουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην πρωτεύουσα στις 15 Αυγούστου.

«Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της FIFA παρακολουθούν στενά την κατάσταση και εργάζονται ακούραστα με τις κυβερνήσεις και τους σχετικούς οργανισμούς για να απομακρύνουν αυτούς που κινδυνεύουν από το Αφγανιστάν», δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ηγεσία της FIFA συμμετέχει προσωπικά στη διαπραγμάτευση της περίπλοκης απομάκρυνσης ποδοσφαιριστών και άλλων αθλητών», ανέφερε. «Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Αυστραλία «ελευθέρωσε» περισσότερες από 50 γυναίκες Αφγανές αθλήτριες τα μέλη των οικογενειών τους, όπως ανέφερε η Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Η FIFPRO, η διεθνής ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες για την απομάκρυνση των αθλητών και εκτιμά τις προσπάθειες της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Η πρώην αρχηγός της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν, Καλίδα Ποπάλ, προέτρεψε τις παίκτριες να διαγράψουν τα προφίλ τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λόγους ασφαλείας, τώρα που η χώρα είναι και πάλι στην κυριαρχία των Ταλιμπάν, οι οποίοι επέβαλαν αυστηρά όρια στη συμπεριφορά των γυναικών, κατά τη διακυβέρνησή τους 1996-2001.

Η Ποπάλ είπε στο Reuters ότι οι ταλιμπάν σκότωναν, βίαζαν και λιθοβολούσαν γυναίκες στο παρελθόν.