Skip to main content

Φίλοι της Νέας Παραλίας: Έξι απαντήσεις στον αντιδήμαρχο Θανάση Παππά

Ο Σύλλογος αποδέχεται την πρόταση του αντιδημάρχου Παππά για κοινή αυτοψία - Καλεί τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει τη στάση της.

Να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στους «Φίλους της Νέας Παραλίας» καλεί τον δήμο Θεσσαλονίκης ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντάει σε όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τη Νέα Παραλία και τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Πρόδρομο Νικηφορίδη.

«Καλούμε τη δημοτική αρχή να αποδεχθεί την προσφορά συνεργασίας μας, ώστε ενωμένοι και με αποτελεσματικότητα  να πετύχουμε αυτό τον υψηλό στόχο, την προστασία του κοινού αγαθού, της Νέας Παραλίας» αναφέρει ο Σύλλογος προσθέτοντας ότι «οι Φίλοι της Νέας Παραλίας, είναι εδώ και θα είναι εδώ για τα επόμενα χρόνια, με την όποια δημοτική αρχή, πιστοί στο καθήκον του ενεργού πολίτη που έχει ένα μόνο στόχο, την προστασία του πολύτιμου αυτού δημόσιου χώρου της πόλης μας».

Μεταξύ άλλων, ο σύλλογος αναφέρεται στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο κ. Παππάς για κοινή αυτοψία, παρουσία και των μέσων ενημέρωσης (δείτε εδώ), λέγοντας ότι την δέχεται και μάλιστα προτείνει για να γίνει εντός Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα αναφέρουν οι Φίλοι της Νέας Παραλίας:

 1. Πιστώσεις για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας: Ο αντιδήμαρχος κος Παπάς, ενώ αναφέρονταν στη Νέα Παραλία παρουσίασε μία σειρά από ποσά που αφορούσαν όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα 5.426.000 ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 2.820.000, δηλαδή περισσότερα από τα μισά, αφορούν σε έργα και συντηρήσεις που θα γίνουν στο μέλλον, ενώ από τα υπόλοιπα 2.606.000 μόνο τα 56.000 ευρώ, δηλαδή 1%, αφορούν αποκλειστικά τη Νέα Παραλία. 

2. Προβλήματα στη συντήρηση: Τα προβλήματα είναι πολλά και τα επισημαίνουμε συνεχώς. Καμένοι λαμπτήρες, πριν από 3 μήνες καταγράψαμε 636. Επίσης σιντριβάνια που δεν λειτουργούν, βρώμικες δεξαμενές νερού, δεξαμενές νερού χωρίς νερό και φωτισμό, σκουριασμένες μεταλλικές κολώνες, σπασμένα και σκουριασμένα καλάθια αχρήστων, κατεστραμμένα ξύλινα δάπεδα και πολλές άλλες κατασκευές που δεν συντηρούνται και δεν συντηρήθηκαν ποτέ. Παράλληλα με όλα αυτά τα σημαντικά που αναφέρθηκαν, έχουμε το πολύ μεγάλο θέμα της συντήρησης του πρασίνου που δυστυχώς δεν βελτιώνεται. Πάνω από 100 δέντρα έχουν ξεραθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί από το 2013.

3. Πρόταση κοινής αυτοψίας. Η πρόταση του αντιδημάρχου «να κάνουμε μια κοινή αυτοψία –παρουσία και των μέσων ενημέρωσης- οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε», μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και του αντιπροτείνουμε να την πραγματοποιήσουμε εντός του Ιανουαρίου, όποια ημέρα του επιτρέπει το πρόγραμμά του.

4. Εκπροσώπηση του συλλόγου: Ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλές προσπάθειες και έχει στείλει υπομνήματα στο Δήμο χωρίς να δέχεται αντίστοιχες απαντήσεις. Απόφαση των Φίλων της Νέας Παραλίας είναι να δημοσιοποιούν τα κρίσιμα θέματα και να μην τα αποκρύπτουν ή να τα αναφέρουν μόνο στη δημοτική αρχή. Ο πρόεδρος του συλλόγου μεταφέρει τις απόψεις του συλλόγου και χαίρει της υποστήριξης του.

5. Η δημοφιλία: Η δημοσιότητα των δράσεων των Φίλων της Νέας Παραλίας δεν είναι αυτοσκοπός μας αλλά το αποτέλεσμα μίας ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πόλη μας, η οποία έχει αναγνωριστεί από τους πολίτες.

6. Έμμεση αναγνώριση της προσφοράς του συλλόγου: Η Γαλλική Δημοκρατία παρασημοφόρησε τον Ιούνιο του 2016 τον αντιπρόεδρο του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και αρχιτέκτονα Bernard Cuomo για την προσφορά του στα κοινά ενώ εμείς δεχόμαστε την αμφισβήτηση και τα επικριτικά σχόλια της δημοτικής αρχής για την προσφορά μας στη πόλη.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρεται στην ταυτότητα και τους στόχους του: «Ο σύλλογος « Οι Φίλοι της Nέας Παραλίας» συγκροτήθηκε το 2012 από μια ομάδα ανθρώπων ευαισθητοποιημένων και πεπεισμένων ότι είναι εφικτή μια καλύτερη αστική πραγματικότητα. Ως πρωταρχικό σκοπό του συλλόγου μας θέσαμε την προστασία των χώρων αυτών, από την κακή χρήση, τη ρύπανση και τους βανδαλισμούς, ενώ διαρκή στόχο μας αποτελεί η διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων και ακτιβιστικών δράσεων. Επιδίωξη μας, ως “ Φίλοι” είναι όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τους χώρους της Νέας Παραλίας, έτσι ώστε, να ευαισθητοποιηθούν και να νιώσουν αυθόρμητα την ανάγκη να τους σεβαστούν και να τους φροντίσουν»