Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
x

ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΙΣΡΕΟΥΝ 10 ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Ο Ερντογάν εν μέσω διπλωματικής απομόνωσης ετείνε χείρα φιλίας προς τα Εμιράτα, με τα οποία μέχρι πρότινος είχε αγεφύρωτες διαφορές

Μάννα εξ ουρανού μπορεί να θεωρείται η ενίσχυση 10 δις δολαρίων που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη στιγμή που η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στην ιστορία της, καθώς η τουρκική λίρα καταβαραθρώνεται.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν εννέα μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας των κρατικών επενδυτικών funds και των τραπεζών τους, με τον υπουργό Βιομηχανίας του Άμπου Ντάμπι να δηλώνει πως βρισκόμαστε «σε μία νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και απρόσμενη κινηση που αλλάζει τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς τα Εμιράτα μέχρι πρότινος βρίσκονταν απέναντι από τον Ερντογαν.

Συγκεκριμένα, Άγκυρα και Εμιράτα είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με αγεφύρωτες διάφορες σε όλα τα καίρια ζητήματα εδώ και χρόνια. Οι σχέσεις τους πήραν αυτή την ψυχροπολεμική τροπή μετά από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης και της τουρκικής υποστήριξης στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το Άμπου Ντάμπι δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του, ανταπαντώντας με απαξιωτικές αναφορές για την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η επίσκεψη «δώρο» του πρίγκιπα των Εμιράτων σηματοδοτεί το τέλος της εποχής αυτής και την αυγή μιας νέας.

«Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε «να πέσει στα γόνατα» και να παρακαλέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για βοήθεια είναι καλό, διότι η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται να... ικετεύει μια φίλη και σύμμαχη χώρα της Ελλάδας για συνδρομή προκειμένου να αποφύγει την οικονομική καταστροφή», σχολίασε στο  protothema διπλωματική πηγή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ