Skip to main content

Φυλή των Μαορί ζήτησε από τους αντιεμβολιαστές να μην χρησιμοποιούν τον χορό χάκα

Να μην χρησιμοποιούν τον διάσημο παραδοσιακό χορό χάκα ζήτησε μια φυλή των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία από διαδηλωτές κατά των εμβολίων

Μια φυλή των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία, που έχει τα πνευματικά δικαιώματα του πιο διάσημου παραδοσιακού χορού χάκα, ζήτησε σήμερα από τους διαδηλωτές κατά των εμβολίων της covid-19 να μην τον χρησιμοποιούν για να προωθήσουν το μήνυμά τους.

Η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας έχει αναγνωρίσει τη φυλή Νγκάτι Τόα ως πολιτιστικούς φύλακες του χάκα Κα Μάτε, τον οποίο οι αντιεμβολιαστές αναπαρήγαγαν στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεών τους εναντίον των περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί στη χώρα για την ανάσχεση της covid-19.

«Δεν στηρίζουμε τις θέσεις τους», τόνισε η φυλή σε ανακοίνωσή της. «Οι Νγκάτι Τόα καταδικάζουν τη χρήση του χάκα Κα Μάτε για την προώθηση μηνυμάτων εναντίον του εμβολιασμού κατά της covid-19», πρόσθεσε.

Αν και υπάρχουν πολλές μορφές χάκα που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες φυλές για διαφορετικές χρήσεις και περιστάσεις, ο «Κα Μάτε» είναι ο πιο γνωστός διότι τον χορεύει η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, γνωστή και ως All Blacks, πριν από κάθε αγώνα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Η Νέα Ζηλανδία, που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων covid-19 παγκοσμίως, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της επιδημίας που οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν αναγκάστηκε να αλλάξει τη στρατηγική της κυβέρνησής της και πλέον δηλώνει ότι οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Στόχος της Άρντερν είναι να εμβολιαστεί το 90% των πολιτών που μπορούν να ανοσοποιηθούν προτού αρθούν τα lockdowns.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κατά της covid-19 φτάνει το 81%, όμως η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός παραδέχθηκε σήμερα ότι οι υγειονομικές αρχές δυσκολεύονται να πείσουν μερικούς νεαρούς Μαορί λόγω της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια.

«Οπότε δεν είναι ζήτημα πρόσβασης. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε πολύ περισσότερα από αυτό και από τις συζητήσεις που είχα, αυτό είναι ένα από τα θέματα που μας δυσκολεύει όλους», επεσήμανε η Άρντερν αναφερόμενη στην παραπληροφόρηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TVNZ.

Ως τις 13 Νοεμβρίου το 76% των Μαορί είχε λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 και το 60% ήταν πλήρως εμβολιασμένο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν 173 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε περισσότερα από 8.500.