Skip to main content

Φιλί ζωής από το Σταύρος Νιάρχος στο κέντρο εμβολισμού του ΑΧΕΠΑ

Το Ίδρυμα προχωράει στη δωρεά ενός καινούριου αγγειογράφου - στεφανιογράφου, κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Στη δωρεά ενός καινούριου αγγειογράφου - στεφανιογράφου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προχωράει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λύνοντας έτσι ένα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

H παλαιότητα του υπάρχοντος αγγειογράφου του νοσοκομείου είχε οδηγήσει εδώ και καιρό στη μερική λειτουργία του κέντρου εμβολισμού, όπου αντιμετωπίζονται τα ανευρύσματα. Η υπολειτουργία του κέντρου, που μαζί με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετούν όλη τη Βορεία Ελλάδα, αναγκάζει μέχρι τώρα πολλούς ασθενείς είτε να οδηγηθούν για νοσηλεία στην Αλεξανδρούπολη είτε να καταφύγουν σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλό.

«Το κέντρο εμβολισμού υπολειτουργεί έδω και περίπου έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2016. Το τελευταίο διάστημα στο κέντρο δεν γίνονταν παρεμβάσεις σε ανευρύσματα που εντοπίζονταν στον εγκέφαλο καθώς υπήρχε φόβος να σταματήσει να λειτουργεί το μηχάνημα την ώρα της διαδικασίας, κάτι που θα ήταν πολύ επικίνδυνο» δήλωσε στη Voria.gr ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός.

Το μηχάνημα που αναμένεται να εγκατασταθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε τρεις έως τέσσερις μήνες κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και αποτελεί εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί τόσο στα εργαστήρια επεμβατικής ακτινολογίας (εμβολισμός και άλλα) όσο και από τα καρδιαγγειακά εργαστήρια.

Η δωρεά αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Σπανός, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς όχι μόνο θα δώσει το «φιλί ζωής» στο εμβολικό κέντρο αλλά λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας του όλο και λιγότεροι ασθενείς θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ανοιχτή εγχείρηση εγκεφάλου για να αντιμετωπίσουν κάποιο ανεύρυσμα.