Skip to main content

Φιλιοπούλου: Προτεραιότητα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Συνέντευξη στη Voria.gr της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Θεσσαλονίκης Μίνας Φιλιοπούλου με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα»

Η Μίνα Φιλιοπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές δικηγόρους της Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου και μιλάει στη Voria.gr για την απόφασή της να μπει στην Αυτοδιοίκηση, για τη διάθεση προσφοράς της, με βάση και τις επαγγελματικές της εμπειρίες και για την απλή αναλογική.

Δύσκολη απόφαση η συμμετοχή στα κοινά, κυρία Φιλιοπούλου...

Θα έλεγα περισσότερο ότι είναι σύνθετη, παρά δύσκολη. Ο βαθμός δυσκολίας ή ευκολίας προσδιορίζεται κατά βάση από την ετοιμότητα του καθενός να κάνει κάποιο βήμα.

Τι κάνει, λοιπόν, μια γυναίκα που δραστηριοποιείται σε έναν απαιτητικό επαγγελματικό στίβο, όπως ο δικηγορικός, και έχει συγχρόνως οικογένεια να παίρνει μια τέτοια απόφαση;

Το μεγάλο κίνητρο είναι η υψηλή ιεράρχηση της ενασχόλησης με τα κοινά έναντι των στενών ατομικών συμφερόντων. Η ιδιότητα της μητέρας είναι αλήθεια ότι μετέχει ιδιαίτερα σε μία τέτοια απόφαση κι αυτό γιατί επιθυμώ το παιδί μου να ζει και να μεγαλώνει σε ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο περιβάλλον από το σημερινό. Περαιτέρω, η δικηγορική μου ιδιότητα αποτελεί μία... προστιθέμενη αξία. Κι αυτό γιατί, ναι μεν υπάρχει φόρτος εργασίας, από την άλλη πλευρά όμως, λόγω ακριβώς της ιδιότητας αυτής υπάρχει γνώση και μεγάλη εμπειρία για πολλά θέματα που αγγίζουν και αφορούν στο κοινωνικό σύνολο.

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον Νίκο Ταχιάο. Εξηγείστε μου την επιλογή, τους λόγους και τα κριτήρια.

Η απάντηση δεν είναι δύσκολη. Για να επιλέξεις να συστρατευθείς με κάποιον θα πρέπει καταρχάς να υπάρχει συναντίληψη, τουλάχιστον σε καίρια ζητήματα. Ο Νίκος Ταχιάος συνδυάζει θετικά τα εξής: Είναι βαθύς γνώστης των αυτοδιοικητικών θεμάτων της πόλης, είναι ένας επιστήμονας επαγγελματίας με γνώση και εμπειρία και δεν αποτελεί το συνηθισμένο πρότυπο του πολιτικού καριέρας. Ως χαρακτήρας είναι μαχητικός και αποφασιστικός. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν εχέγγυα για να γίνει κάτι καλό για την πόλη. Η επιλογή μου, λοιπόν, όταν δέχθηκα την τιμητική του πρόσκληση να συμμετέχω στον συνδυασμό του, ήταν εύκολη και αβίαστη.

 Η εξειδικευμένη επαγγελματική σας ενασχόληση με ειδικούς τομείς του δικαίου, όπως αυτοί που έχουν να κάνουν με παιδιά, με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και γενικά με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σχετίζεται με την απόφασή σας να συμμετέχετε στα κοινά; Υπάρχουν πεδία ειδικού ενδιαφέροντος για εσάς, στα οποία θεωρείτε ότι μπορείτε να συμβάλετε με τη γνώση και τις εμπειρίες σας;

Προφανώς η δουλειά μου, όπως και η εθελοντική μου δράση, σχετίζονται κυρίαρχα με την απόφασή μου. Η επί πολλά χρόνια ενασχόλησή μου με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, bullying, καθώς και προστασίας δικαιωμάτων διάφορων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τις οποίες γνωρίζω σε βάθος και επιλύω, με οδήγησαν στο να θέλω να εργαστώ για αυτά τα προβλήματα και στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μίας δημοτικής αρχής υπάρχουν πολλές δυνατότητες για δράσεις και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες της καθημερινότητας στην πόλη για τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρίες και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού .

Αν σας ζητούσα να αναφέρετε τις τρεις, κατά την άποψή σας, σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση που θα αναλάβει το Δήμο, ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, αυτές;

H πρώτη είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους δημότες να συμβάλουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ώστε η πόλη μας να αλλάξει. Η δεύτερη, να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας, αλλά και της προσβασιμότητας όλων στο δημόσιο χώρο. Και η τρίτη, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, με δραστικές και καινοτόμες λύσεις.

Η πολυδιάσπαση δυνάμεων, την οποία ευνοεί ο νέος εκλογικός νόμος και η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συνδυασμό με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων στη Θεσσαλονίκη, πιστεύετε ότι θα δημιουργήσουν εμπόδια και προβλήματα στη νέα διοίκηση;

Ο κατακερματισμός των δυνάμεων και μάλιστα στην ακραία του εκδοχή -όπως αυτή αποτυπώνεται στο προεκλογικό τοπίο της Θεσσαλονίκης- φοβάμαι ότι δεν ισοδυναμεί με μία δημιουργική πολυφωνία. Η απλή αναλογική πυροδοτεί τη διάθεση για κάθοδο στις εκλογές, θέτει όμως και σε κίνδυνο τη δυνατότητα διοίκησης του Δήμου και άρα παραγωγής έργου. Για αυτόν τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πολίτες να ψηφίσουν έχοντας ως κριτήριό τους τη διατύπωση της πιο σοβαρής, εμπεριστατωμένης και κυρίως εφαρμόσιμης πρότασης για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης και όχι τα λεκτικά πυροτεχνήματα που κρύβουν ένδεια στρατηγικής για την πόλη. Ο Νίκος Ταχιάος έχει γνώση, εμπειρία, αποφασιστικότητα και συγκροτημένη πρόταση και περιβάλλεται από μία ομάδα άξιων ανθρώπων που μπορούν να την υλοποιήσουν με επιτυχία.

*Η Μίνα Φιλιοπούλου είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου