Skip to main content

Φίλης: Δεν πρόκειται για σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας

Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας, σε ότι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, υπερασπιζόμενος τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και βρίσκονται στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

"Από μία τέτοια σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά. Δεν κερδίζει ο λαός. Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με συμμετοχή διακεκριμένων θεολόγων και σε διάλογο με εκπροσώπους της Εκκλησίας. Διδάσκονται πιλοτικά εδώ και τρία χρόνια και ήρθε η ώρα μετά από αξιολόγηση να εφαρμοστούν. Τα θρησκευτικά γίνονται μάθημα γνώσης θρησκειών, με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία....Τα θρησκευτικά είναι μάθημα όπως όλα τα άλλα και στο πλαίσιο αυτό προωθούμε στοχευμένη αλλαγή όλων των μαθημάτων.

Η Εκκλησία προβάλει αντιρρητικό λόγο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Και με τα ισχύοντα βιβλία είχε διαφωνήσει, αλλά η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην εφαρμογή τους. Το σχολείο είναι κοσμικό, είναι ανεξίθρησκο, είναι ουδετερόθρησκο...Σχεδιάσαμε ένα μάθημα ελκυστικό, γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες μεθόδους, χωρίς να μετατρέπει την αίθουσα σε κάποιο είδος άμβωνα. Γιατί αντιδρά η Εκκλησία; Καταλαβαίνω, δεν είναι η πρώτη φορά. Όταν υπάρχουν ώριμες αλλαγές, η Εκκλησία θέλει να έχει το δικό της λόγο και αντιδρά. Οι αλλαγές επειδή είναι ώριμες προχωρούν και η Εκκλησία δεν επιμένει στην αντίδρασή της. Μπορεί να επιμένουν κάποιοι έξαλλοι, αλλά όχι η μεγάλη πλειοψηφία, που εκπροσωπεί η Εκκλησία”, υποστήριξε ο κ. Φίλης, από το βήμα της Βουλής.