Skip to main content

Φίλης: Ο Ερντογάν προσπαθεί για οιονεί αποκλεισμό του Καστελόριζου

Ο Τούρκος Πρόεδρος του δίνει την αίσθηση πως θέλει να αντιδράσει με τρόπο ταπεινωτικό για την Ελλάδα Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη.

Επιθυμία της Τουρκίας για ταπείνωση της Ελλάδας βλέπει, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών Κωνσταντίνος Φίλης, κρίνοντας ως εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να τοποθετήσει την Ελλάδα ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του, και μάλιστα με όρους δαιμονοποίησης .

«Θα σας έλεγα δε, για τον ιδιαίτερο ψυχισμό του Τούρκου Προέδρου, για αυτό το ταμπεραμέντο που έχει, θεωρώ ότι δεν θα κάνει πίσω εάν δεν αισθανθεί ότι ταπείνωσε την χώρα μας» είπε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φίλης, εξηγώντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος του δίνει την αίσθηση πως θέλει να αντιδράσει με τρόπο ταπεινωτικό για την Ελλάδα, κυρίως απέναντι στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η οποία λειτουργεί, όπως την χαρακτήρισε σαν «καρφί στο μάτι της Τουρκίας»

«Δεν θέλει να μας τιμωρήσει, θέλει να μας ταπεινώσει και προσπαθεί να το κάνει αυτό με ένα στραγγαλισμό μιας πολύ ευαίσθητης περιοχής , πολύ ειδικών συμφερόντων, όπως είναι αυτή του Καστελορίζου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί για τον οιονεί αποκλεισμό του Καστελορίζου από την υπόλοιπη νησιωτική χώρα και ταυτόχρονα τον διπλωματικό στραγγαλισμό της Ελλάδας ποντάροντας στο ότι ο διεθνής παράγοντας θα παρέμβει βλέποντας την κατάσταση να εξελίσσεται και να οδηγείται σε ένα σκηνικό έντασης που μπορεί κάλλιστα να κατευθύνει σε μια κρίση.

Όπως εξηγεί ο Επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να πιστεύει πως τότε θα είναι ψιλά γράμματα για τον διεθνή παράγοντα το αν θα μιλήσουμε για ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, οι γκρίζες ζώνες κτλ.

Στόχος του είναι να δείξει ότι το Καστελόριζο είναι μια ειδική περίπτωση ,δεν αποτελεί συνέχεια της ελληνικής νησιωτικής χώρας και δεν μπορεί να έχει πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες όταν βρίσκεται  2 χιλιόμετρα από τα τουρκικά παράλια, πράγμα που τονίζει και επαναλαμβάνει προς το εξωτερικό, κατέληξε ο κος Φίλης.