Skip to main content

Φίλης: Ποιες είναι οι προσδοκίες μετά τη λήξη της τουρκικής Navtex

Ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο Ερντογάν έχει εκπαιδεύσει το εγχώριο ακροατήριο σε μια αίσθηση μεγαλείου και αλαζονείας της Τουρκίας.

Η προσδοκία όλων, κυρίως του διεθνούς παράγοντα είναι ότι στον μήνα που θα μεσολαβήσει, από τις 24 Αυγούστου ημέρα λήξης της τουρκικής Navtex, μέχρι και τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, θα γίνει κάτι, ενδεχομένως επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών οι οποίες έχουν παγώσει από τον Μάρτη του 2016 με ευθύνη της Τουρκίας, ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί. Αυτό εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Διευθυντής του Ινστιούτου Διεθνών Σχέσων Κωνσταντίνος Φίλης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φίλης επισήμανε πως καθώς την άλλη βδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο κυρώνει την συμφωνία με την Ιταλία αλλά κυρίως με την Αίγυπτο- η οποία αποτελεί μεγάλο αγκάθι για τους Τούρκους, μένει να διαπιστώσουμε το κατά πόσο η Άγκυρα θα διατηρήσει την ένταση.

«Ένας από τους λόγους που η Τουρκία ακολουθεί αυτή την επιθετική πολιτική τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει εκπαιδεύσει το εγχώριο ακροατήριο σε μια αίσθηση μεγαλείου και αλαζονείας της Τουρκίας, και αυτό είναι υποχρεωμένος να το δείχνει κάθε φορά που προκύπτει μια νέα- κατά την Τουρκία- πρόκληση», σχολίασε ο κ. Φίλης τονίζοντας πως μετά την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε με τον τρόπου που το έκανε και αυτό νομίζω είναι κάτι που το στάθμισε και η ελληνική πλευρά.