Skip to main content

Φίλης: Το Υπερταμείο καθιστά την Ελλάδα αποικία χρέους

Επεσήμανε ότι ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ ήταν μετονομασίες του Υπερταμείου, το οποίο με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία συνιστά ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους

Αίσθηση έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη για τον ρόλο του Υπερταμείου, το οποίο καθιστά τη χώρα αποικία χρέους.

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ ήταν απλώς μετονομασίες του Υπερταμείου, το οποίο με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία συνιστά ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. «Δεν είναι δική μας επιλογή. Μας την επιβάλουν και μας καθιστά αποικία χρέους» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής, ο Νίκος Φίλης μίλησε για συνέχιση της λιτότητας ενώ, μεταξύ άλλων, εξέφρασε και τις ενστάσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο για το χρέος αλλά και για την κατεύθυνσή τους.

«Τα 3,5% πλεονάσματα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Πρόκειται για αφαίρεση ποσού το οποίο παράγεται στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σφοδρή ήταν η κριτική του και για τη μείωση φορολογικών συντελεστών σε μεγάλες επιχειρήσεις την ώρα που αυξάνονται οι συντελεστές. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να κινηθεί εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου στο συγκεκριμένο ζήτημα με μονομερείς ενέργειες.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο επιτελείο του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά χαρακτηρίζοντας μάλιστα, προκλητική τη μεταχείριση των καναλαρχών. Όπως είπε στο νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υπάρχει κέρδος 70 εκατομμυρίων ευρώ από την αδειοδότηση των σταθμών, την ίδια ώρα όμως η μείωση φορολογίας θα είναι πάνω από 70 εκατομμύρια. «Είναι προκλητικό» είπε ο κ. Φίλης ζητώντας παράλληλα ενίσχυση του έντυπου Τύπου.