Skip to main content

Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση της Μέι-Τέσσερις παραιτήσεις υπουργών

Οι Εργατικοί σε σχόλιο τους αναφέρουν ότι η κυβέρνηση καταρρέει μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit.

Φυλλοροεί η κυβέρνηση της Τερεζα Μέι καθώς από το πρωί έχουν υποβάλλει την παραίτηση τους τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που κατά πληροφορίες διαφωνούν με τη Βρετανή πρωθυπουργό για το χρονοδιάγραμμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την αρχή έκανε ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα λέγοντας στο BBC πως «Για εμάς, το να δεσμευτούμε σε μηχανισμούς που δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Στον κόσμο δόθηκε μία επιλογή και ψήφισε για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό δεν θα το αλλάξει».

«Σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου. Δεν μπορώ, με συνείδηση, να στηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την Ε.Ε.», έγραψε ο Βρετανός υπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter με μία φωτογραφία του κειμένου παραίτησης.

 

Ο Ράαμπ είχε αντικαταστήσει τον Ιούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στο «ήπιο Brexit» που είχε προτείνει η Τερέζα Μέι στο Τσέκερς.

Στην ίδια ακριβώς λογική, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει οριστικά από την κυβέρνηση και η υφυπουργός για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν. Όταν είχε παραιτηθεί ο Ντέιβις και ο υφυπουργός για το Brexit Στιβ Μπέικερ, υπήρχαν αναφορές ότι το ίδιο επρόκειτο να κάνει και η Μπρέιβερμαν. Τότε ωστόσο είχε πειστεί να παραμείνει.

Την παραίτησή της υπέβαλε επίσης η υπουργός Εργασίας Έστερ Μακβέι, η οποία σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνεται στους υπουργούς που αντιτάχθηκαν έντονα στο σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες.

Άμεση ήταν αντίδραση των Εργατικών, κυρίως στην παραίτηση Ράαμπ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν με νόημα ότι η κυβέρνηση καταρρέει μετά τη δεύτερη παραίτηση υπουργού αρμόδιου για το Brexit, ο οποίος αρνείται να στηρίξει τα σχέδια της πρωθυπουργού.