Skip to main content

Fish Guide: Το «λυσάρι» της WWF για την υπεύθυνη επιλογή ψαριών (vid)

Ο Ηλίας Μαμαλάκης εξηγεί γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε τον εύχρηστο οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών που επιμελήθηκε η ΜΚΟ

Ελλάδα, καλοκαίρι, ψάρια και θαλασσινά, ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα και καλή παρέα. Θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή μιας διαφήμισης για τον ελληνικό τουρισμό στην οποία συμμετέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης. Μήπως όμως πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν τα ψάρια στο τραπέζι μας και στο μέλλον; Το Fish Guide, o νέος εύχρηστος οδηγός του WWF, δίνει στους καταναλωτές ένα «λυσάρι» για να επιλέγουν υπεύθυνα τα ψάρια στο super market ή στο ιχθυοπωλείο και ο Ηλίας Μαμαλάκης εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο το «γιατί».

Ο Ηλίας Μαμαλάκης στο παρακάτω video σκέφτεται πριν ψωνίσει τα ψάρια του, περνάει από... κόσκινο τον ιχθυοπώλη και για όλα αυτά χρησιμοποιεί τον νέο οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών του WWF, Fish Guide.

Τι σημαίνει λοιπόν «επιλέγουμε υπεύθυνα ψαρικά»; Πολύ απλά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σημαίνει ότι επιλέγουμε ψαρικά που έχουν αλιευθεί στην σωστή εποχή, στο σωστό μέγεθος και με τα σωστά αλιευτικά εργαλεία. Όσο για το πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε; Αυτό είναι πια παιχνιδάκι χάρη στο Fish Guide (fishguide.wwf.gr), τον εύχρηστο οδηγό του WWF που δίνει στους καταναλωτές την απαραίτητη πληροφορία για να κάνουν τη σωστή επιλογή.

«Όπως φροντίζεις για το μέλλον του παιδιού σου και το μεγαλώνεις για να γίνει ένας σωστός άνθρωπος, έτσι πρέπει να φροντίσεις να μείνουν οι θάλασσες μας ζωντανές και να υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές. Μια θάλασσα άδεια, μια θάλασσα χωρίς ζωή κινδυνεύει να στερήσει τα ψάρια από τα παιδιά μας και φέρνει σε απόγνωση τους ψαράδες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν», δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Πώς μπορούμε να κάνουμε απλή την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύει πλέον τον καθένα για τις υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Σε ό, τι αφορά τα ελληνικά ψάρια, πρέπει να καταναλώνουμε πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Σε ό, τι αφορά τα εισαγόμενα, χρησιμοποιείται ένας χρωματικός κώδικας που μας ενημερώνει για το αν  το ψάρι μας είναι πιστοποιημένο, αν μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να το αποφύγουμε.

Πέρα από τις καταναλωτικές συμβουλές, ο οδηγός περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το κάθε είδος ψαριού, αλλά και ευφάνταστες συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου για ένα ταξίδι στη γεύση.

«Τα σούπερ μάρκετ και τα ιχθυοπωλεία πωλούν ψάρια και θαλασσινά απ’ όλο τον κόσμο. Φέρουμε ευθύνη για τις θάλασσές μας και τους ανθρώπους των οποίων το εισόδημα και η διατροφική ασφάλεια εξαρτάται από αυτές. Αγοράζοντας βιώσιμα ψαρικά ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, προστατεύοντας τη φύση και τους συνανθρώπους μας που εξαρτώνται από τα ψάρια και την αλιεία. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαρικών παγκοσμίως άγγιξε το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 20 κιλών ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι η βιώσιμη επιλογή ψαρικών είναι πιο σημαντική από ποτέ», επισήμανε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

«Οι επιπτώσεις του προβλήματος είναι ήδη ορατές. Εμείς, ως καταναλωτές, μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης και με το Fish Guide, η υπεύθυνη επιλογή ψαρικών γίνεται πιο απλή από ποτέ. Μπες στο Fish Guide, βάλε το βιώσιμο ψάρι στο τραπέζι σου και πρόσθεσε κι εσύ το δικό σου λιθαράκι για να βεβαιώσουμε ότι θα έχουμε ψάρι και για τα παιδιά μας, ψάρι για πάντα», συμπλήρωσε ο Γιώργος Παξιμάδης.