Skip to main content

Fishingtrip: Απλώνει δίχτυα ο αλιευτικός τουρισμός στην Ελλάδα

Δύο φίλοι από την Κέρκυρα δημιούργησαν το fishingtrip.eu, την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα για κρατήσεις αλιευτικών εκδρομών στην Ελλάδα.

Τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα επιχειρεί να κάνει ο αλιευτικός τουρισμός, που στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Παρά την παράδοση που έχει η χώρα μας στην αλιεία και το μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους αλλά όλο και συχνότερα και από Έλληνες για το ψάρεμα, μέχρι σήμερα οι αλιευτικές εκδρομές στα ελληνικά ύδατα ήταν σπάνιες κυρίως εξαιτίας της νομοθεσίας που απαγόρευε στους επαγγελματίες αλιείς να ανεβάζουν επισκέπτες στα σκάφη τους. Ωστόσο, η αλλαγή του νόμου από το περασμένο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες να ασχοληθούν με την τουριστική αλιεία δίνοντας ώθηση σε αυτή την μορφή τουρισμού.

Τις δυνατότητες που διανοίγονται για τον αλιευτικό τουρισμό είδαν δύο φίλοι από την Κέρκυρα ο προγραμματιστής Νίκος Συρίγος και ο ιδιοκτήτης καταστήματος με αλιευτικά είδη Σπύρος Θύμης, οι οποίοι δημιούργησαν το fishingtrip.eu, την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα για κρατήσεις αλιευτικών εκδρομών στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο κ.Συρίγος, η πλατφόρμα λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στον πελάτη και τον ψαρά. Δηλαδή οι διοργανωτές αλιευτικών εκδρομών καταχωρούν στην ιστοσελίδα www.fishingtrip.eu το πακέτο ή τα πακέτα αλιείας που σκοπεύουν να προσφέρουν, δηλαδή αναλυτικά τι θα παρέχουν στον πελάτη (τουρίστα), σε ποιες περιοχές, με ποιο κόστος. Ο πελάτης μπορεί να κάνει επιτόπου online κράτηση, και να πληρώσει. Και ο ψαράς, θα ενημερωθεί αμέσως για την κράτηση, με email, sms στο κινητό του.

Η πλατφόρμα έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο της στο διαδίκτυο και οι δημιουργοί της έχουν υπογράψει ήδη 13 συμβάσεις με διοργανωτές αλιευτικών εκδρομών, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής άλλων περίπου 100 συμβάσεων. Σύμφωνα με τον κ.Συρίγο, έντονο ενδιαφέρον για την πλατφόρμα καταγράφηκε στην πρόσφατη έκθεση Ψάρεμα και Σκάφος στην Αθήνα, ενώ υπάρχει ζήτηση για επέκτασή της στην Κύπρο. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και αγγλικά και προσεχώς στα ρωσικά, βουλγάρικα και κινέζικα. Κατά τον ίδιο υπάρχουν τρεις ανάλογες πλατφόρμες διεθνώς, εκ των οποίων οι δύο στην Ευρώπη.

«Τουρίστες από όλες τις χώρες όλο και συχνότερα αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες στην διάρκεια των διακοπών τους, μεταξύ των οποίων και το ψάρεμα για αυτούς και την οικογένεια τους. Γειτονικές μας χώρες έχουν αναπτύξει με εντυπωσιακά αποτελέσματα την τουριστική αλιεία με πακέτα που μπορεί να φθάνουν τα 2.000-3.000 ευρώ το ταξίδι», σημειώνει ο κ.Συρίγος προσθέτοντας ότι οι αλιευτικές εκδρομές λειτουργούν ως κινητήριος μοχλός για ολόκληρες περιοχές.

To fishingtrip.eu καλύπτει και τους τουρίστες που ενδιαφέρονται όχι μόνο να ψαρέψουν αλλά και να τους γίνει παρουσίαση ενός τρόπου αλιείας ή ακόμα να εκπαιδευτούν σε αυτά τα είδη αλιείας. Γι’ αυτό το λόγο, στην πλατφόρμα έχουν ενταχθεί όλες τις μορφές αλιείας που είναι εφικτές στην Ελλάδα, δηλαδή: την αλιεία μέσα από σκάφη, μέσα από καγιάκ, την αλιεία από την ακτή όλων των τύπων (Casting, Εγγλέζικο, Spinning κτλ), την αλιεία σε λίμνες και ποτάμια και φυσικά το ψαροντούφεκο.