Skip to main content

Φυσικό αέριο σε δώδεκα νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης

Στις 1.500 οι αιτήσεις μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής τους. Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις νέες περιοχές

Εξαιρετικά έντονο είναι το ενδιαφέρον των κατοίκων των 12 περιοχών της Θεσσαλονίκης, στις οποίες επεκτείνεται το δίκτυο του φυσικού αερίου, προκειμένου να συνδεθούν σε αυτό, είτε κατοικούν στις νέες περιοχές όπου μπαίνει για πρώτη φορά το φυσικό αέριο, είτε σε περιοχές όπου ήδη υπάρχει το δίκτυο και επεκτείνεται.

Η διείσδυση του φυσικού αερίου συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ΑΕ (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), ειδικά στη Θεσσαλονίκη, το σύνολο των επενδύσεων ανέρχεται σε 13,1 εκατ. ευρώ με την κατασκευή δικτύων μήκους 56,5 χιλιομέτρων.

Οι νέες περιοχές που θα εκτελεστούν οι εργασίες ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου κατά το έτος 2017 είναι ο Λαγκαδάς, το Φίλυρο, ο Χορτιάτης, η Εξοχή, η Χαλάστρα, ο Τρίλοφος, το Πλαγιάρι, τα Βασιλικά, η Μηχανιώνα, η Επανομή, τα Κουφάλια και η Νέα Μεσήμβρια.

Ήδη είναι σε εξέλιξη ενημερωτικές καμπάνιες από την ΕΣΑ ΘΕΣΣ, με τη συνδρομή και υποστήριξη των δήμων, όπου ειδικά στις νέες περιοχές όπου για πρώτη φορά μπαίνει το φυσικό αέριο ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Μια από τις αιτίες είναι και ο βαρύς (από άποψη τουλάχιστον κρύου) χειμώνας, που οδήγησε τα νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλα έξοδα θέρμανσης, ειδικά εκείνων που θερμαίνονται με πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις στις νέες περιοχές σε συνεργασία με τους Δήμους, ώστε να ενημερωθεί έγκυρα και υπεύθυνα το ενδιαφερόμενο κοινό σχετικά με τη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς επίσης για τις τεχνικές και λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν τα είδη συνδέσεων για όλες τις χρήσεις. Οι πρώτες ενημερωτικές εκδηλώσεις διεξήχθησαν στον Χορτιάτη και στο Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ η επόμενη ενημερωτική εκδήλωση προβλέπεται να διεξαχθεί στον Δήμο Λαγκαδά την Κυριακή 30 Απριλίου στις 11:30 π.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Λαγκαδά και το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η εκδήλωση στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνας», εξηγούν στη Voria.gr τα στελέχη της εταιρείας.

Ήδη, το ενδιαφέρον των πολιτών για τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα έντονο στις νέες περιοχές, όπου συγκεκριμένα υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.500 νέες αιτήσεις σύνδεσης, μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι πολίτες επιλέγουν σταθερά το φυσικό αέριο ως καύσιμο μέσο, γιατί παρέχει οικονομία, ασφάλεια και ανεξαρτησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Φίλυρο μέσα σε δυο εβδομάδες που άνοιξε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και έγινε και η σχετική ενημερωτική εκδήλωση οι αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο του φυσικού αερίου έφτασαν τις 600! Ανάλογο ενδιαφέρον προβλέπεται και για την περιοχή του Λαγκαδά, όπου ο δήμος έχει γίνει αποδέκτης πολλών αιτημάτων πολιτών για τη σύνδεση όχι μόνο του οικισμού, αλλά και των χωριών γύρω από αυτόν.

«Επισημαίνεται, ότι επειδή για την τροφοδότηση ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών προβλέπεται η χρησιμοποίηση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), καθίσταται αναγκαία η οριστικοποίηση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ)», επισημαίνει η εταιρεία.

Για τους νέους υποψήφιους πελάτες του φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρέχει σημαντικό κίνητρο για σύνδεση σε όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση του καυσίμου, με τις εκπτώσεις που ανέρχονται σε 100% επί του κόστους σύνδεσης, για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική). Με την παροχή έκπτωσης κατά 100% στα τέλη σύνδεσης αποκτάται ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, επειδή οι πολίτες στις νέες περιοχές θα εξοικονομήσουν ποσό που κυμαίνεται από 1.750 έως 2.950 ευρώ ανά κατηγορία χρήσης, καθώς θα αναλαμβάνουν μόνον τη μετατροπή ή κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης κατανάλωσης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση και για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διαθέτει τηλεφωνική εξυπηρέτηση των κλήσεων που αφορούν στην πληροφόρηση των πολιτών για τις αιτήσεις σύνδεσης τις οποίες μπορούν να υποβάλλουν είτε τηλεφωνικά στο 11150, είτε στην ιστοσελίδα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, www.edathess.gr, είτε στα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης πελάτων.