Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020
x

FITCH: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ BB- ΣΕ BB

Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα με θετικό outlook - «Δεν εφησυχάζουμε» δηλώνει ο Σταϊκούρας.

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα από ΒΒ- σε ΒΒ, με θετικό outlook, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία απέχει δύο σκαλοπάτια.

Σύμφωνα με την αναφορά του οίκου αξιολόγησης, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, ενισχυόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ και το ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους.

Ο Fitch εκτιμά ακόμη ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τους στόχους των πλεονασμάτων.

«Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση» προσθέτει «σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

»Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα.

»Όμως, δεν εφησυχάζουμε.

»Συνεχίζουμε, με σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

»Η χώρα πάει μπροστά, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια!» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ