Skip to main content

Fitch: Έρχεται υποβάθμιση, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου

Άμεση θα είναι η υποβάθμιση της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου φέτος, σύμφωνα με τον αναλυτής του οίκου για την Ελλάδα, Κρις Πράις.
 «Άμεση θα είναι η υποβάθμιση της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου φέτος», δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο αναλυτής του οίκου για την Ελλάδα, Κρις Πράις.

Ωστόσο ο Πράις εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα υποβαθμιστεί, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου. Αρνητικά θα λειτουργούσαν επίσης τυχόν υπαναχωρήσεις σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την αρνητική προοπτική που διατηρεί ο οίκος για το ελληνικό χρέος σε σταθερή. Όπως τονίζει ο κ. Πράις, αυτό «σίγουρα δεν είναι αρκετό για να αλλάξει την προοπτική σε σταθερή. Θα παραμείνει αρνητική μέχρι να διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα η εφαρμογή του Μνημονίου».

Ο αναλυτής του οίκου σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα στοιχεία για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών είναι ικανοποιητικά, ενώ ο στόχος των εσόδων υπολείπεται μεν, «αλλά όχι πολύ». Εκεί που δηλώνει ότι έχει επιφυλάξεις είναι στα στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις των εταιρειών του δημοσίου τομέα που επιδοτούνται, ούτε τι γίνεται στον κλάδο της υγείας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και έχει δεσμευθεί ότι θα ανακοινώνει στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση σε τριμηνιαία βάση. Τέλος, προειδοποιεί ότι «θα χρειασθούν περαιτέρω περικοπές». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «τον πρώτο χρόνο είναι αναμενόμενη η επίτευξη των στόχων, αλλά αυτό θα γίνεται πιο δύσκολο καθώς το μαχαίρι θα πλησιάζει στο κόκαλο».

Αναφορικά με τη διαμάχη της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, ο Πράις υπογραμμίζει ότι η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών είναι ένα πολύ αναγκαίο μέτρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο ίδιος τονίζει ότι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης εφαρμογής του μνημονίου είναι ο καταλυτικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του outlook που διατηρεί ο οίκος για τη χώρα μας σε σταθερό, από αρνητικό. Ο Κρις Πράις τέλος αναφέρει ότι σε περίπου δύο μήνες θα γίνει η επίσκεψη των αναλυτών του οίκου στην Ελλάδα, μεταφέροντας τα σενάρια για την αξιολόγηση της Ελλάδας στο τέλος του έτους.