Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020
x

FITCH: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

O oίκος αξιολόγησης σημειώνει πως αν το ΕΣ εγκρίνει και τυπικά τον Ιούνιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα ενισχυθεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ.

Η προοπτική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντανακλά την σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη πΓΔΜ μετά από μια περίοδο ταραχών, εκτιμά ο Fitch.

Σύμφωνα με το Reuters, o oίκος αξιολόγησης σημειώνει πως αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει και τυπικά τον Ιούνιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα ενισχυθεί το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ στη χώρα.

Ακόμη, τονίζει πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την επίλυση του «προβλήματος με το όνομα». Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί διπλωματική πρόοδος στο ζήτημα αυτό, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, να παροτρύνει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να «χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για την επίτευξη μιας συμφωνίας», αναφέρει.

Τονίζει ωστόσο πως μένει να φανεί κατά πόσον η σύσταση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα κινητοποιήσει τις δύο πλευρές να βρουν έναν συμβιβασμό, ο οποίος μπορεί να είναι πολιτικά δύσκολος και να απαιτήσει μια αλλαγή στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ