Skip to main content

Fitch Ratings: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ στο ΑΑΑ

Ο οίκος αναφέρει στην ανάλυση του ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ υποστηρίζεται από τα ισχυρά διαρθρωτικά στοιχεία της χώρας.

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ (IDR) σε 'AAA' με σταθερό outlook.

Ο οίκος αναφέρει στην ανάλυση του ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ υποστηρίζεται από τα ισχυρά διαρθρωτικά στοιχεία της χώρας που περιλαμβάνουν το μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα και το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι ΗΠΑ ωφελούνται από την έκδοση του δολαρίου, το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και από την εξαιρετική χρηματοοικονομική ευελιξία καθώς η αγορά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ είναι η βαθύτερη και πιο ρευστή αγορά στην κόσμο.

Αν και πρόσφατα υπήρξε μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, η Fitch θεωρεί ότι η αντοχή των ΗΠΑ στο χρέος είναι υψηλότερη από αυτή άλλων κρατών. Ωστόσο, η αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους θα μπορούσαν σταδιακά να δοκιμάσουν την ισχύ των ΗΠΑ εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη αλλά οδήγησε σε διεύρυνση των ελλειμμάτων. Το ομοσπονδιακό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,8% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος του 2018 από 3,4% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος.  

Η Fitch προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι το χρέος της χώρας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ έως το 2028, επίπεδο που είναι πάντως χαμηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Για την πορεία της ανάπτυξης η Fitch εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι άλλες προηγμένες οικονομίες το 2019-20, αν και υποβαθμίζει τις προβλέψεις της στο 2,3% το 2019 και 1,9% το 2020.

"Οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο η αμερικανική οικονομία είναι λιγότερο εκτεθειμένη στη χαμηλότερη ανάπτυξη του εμπορίου απ’ ό,τι οι περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Έως το 12% των αμερικανικών εισαγωγών υπόκεινται σήμερα σε δασμούς, ενώ τα δασμολογικά αντίποινα έχουν επηρεάσει ορισμένους κλάδους, αλλά χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στην ανάπτυξη", αναφέρει.

Η Fitch αναφέρει ακόμα ότι περιμένει άλλη μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2019 από την Federal Reserve και άλλη μια το 2020.