Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
x

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ERASMUS

Στα κάγκελα φοιτητές του ΑΠΘ που καταγγέλλουν ότι τους ζητήθηκε να επιστρέψουν το ποσό για το Erasmus παρά το γεγονός ότι έκαναν υπέρογκα έξοδα.

Στην καταγγελία ότι ζητήθηκε από τους φοιτητές που βρίσκονταν στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ να επιστέψουν κατά τον επαναπατρισμό τους λόγω πανδημίας το ποσό της χρηματοδότησης που πήραν  χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι τα έξοδα προετοιμασίας για την μεταφορά και παραμονή τους σε μια άλλη χώρα ήταν πολλά, προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Πληροφορικής, Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Χημικού, Κτηνιατρικής, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Ψυχολογικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Αγγλικού, Φιλολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής και ΣΟΦΕΘ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοιού οι φοιτητές που πραγματοποιήσαν κινητικότητα Erasmus+ κατά το εαρινό εξάμηνο 2019-2020 έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η διαδικασία επαναπατρισμού ξεκίνησε χωρίς να ξέρουν οι φοιτητές τι θα γίνει με την χρηματοδότηση που είχαν λάβει, τι θα γίνει με τις σπουδές τους, αν θα γυρίσουν στη χώρα του Erasmus.

Ενώ οι φοιτητές λοιπόν δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη μετακίνηση τους, το εξάμηνο τους, το τμήμα ευρωπαϊκών σπουδών του ΑΠΘ τώρα τους ειδοποίησε, με συνοπτικές διαδικασίες αυτή τη φορά, να επιστρέψουν τα λεφτά που έλαβαν!

Αυτή η κατάσταση έχει κι άλλες διαστάσεις αφού η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές χαρίζει απλόχερα δώρα σε ιδιώτες της υγείας ύψους 30.000.000€ ενώ οι τραγικές ελλείψεις σε νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό παραμένουν τεράστια, δίνει λεφτά σε καναλάρχες ακόμα και σε κατασκευαστικές λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας, δωρίζει απλόχερα φοροαπαλλαγές σε καπιταλιστές. Ενώ σε όλους αυτούς λοιπόν η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές όσον αφορά τους φοιτητές όχι μόνο δεν αυξάνει τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, όχι μόνο ενισχύει την κατηγοριοποίηση και προσφέρει απλόχερα την έρευνα στις ορέξεις των πανεπιστημίων αλλα απαιτεί από τους φοιτητές και να πληρώσουν.

Οι φοιτητές κυριολεκτικά είχαν γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ, δεν ενημερώθηκαν για τίποτα σχετικά με το που θα στεγαστούν για την καραντίνα αντιθέτως τους μετακινούσαν μέσα στη νύχτα και τώρα τους ζητούν πίσω τη χρηματοδότηση που έλαβαν για να καταφέρουν να μείνουν για ένα εξάμηνο στη χώρα του Erasmus τους.

Επίσης, δεν υπολόγισαν καν τα έξοδα που προεκυψαν όπως τα υπέρογκα ενοίκια ή οι κάρτες για τα ΜΜΜ που έγιναν στην αρχή του εξαμήνου γιατί οι φοιτητές υπολόγιζαν ότι θα μείνουν κανονικά για όλο το εξάμηνο. Και ας μας απαντήσουν από τη στιγμή που αυτά τα χρήματα είναι από το ΕΣΠΑ τα ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιστραφούν προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις; Απαιτούμε να μην επιστραφεί κανένα ποσό από τη χρηματοδότηση που δόθηκε για τους φοιτητές»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ