Skip to main content

Φοιτητές Οδοντιατρικής ΑΠΘ:Εκατοντάδες οι φοιτητές σε αναμονή μετά από ένα χρόνο

Οι φοιτητές του τμήματος, σε επιστολή τους, καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί και τη διαχείρησή της από την πολιτεία.

Επιστολή διαμαρτυρίας «για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους 13 μήνες στην Οδοντιατρική σχολή ΑΠΘ» αποστέλλουν οι φοιτητές του τμήματος στους αρμόδιους φορείς και στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η επιστολή είναι υπογεγραμμένη από 300 περίπου φοιτητές του Οδοντιατρικού τμήματος του ΑΠΘ, και συγκεκριμένα, από το σύνολο των τελειοφοίτων, καθώς και από πληθώρα φοιτητών των  μικρότερων ετών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Οι φοιτητές αναφέρουν πως εξαιτίας της πανδημίας, το Οδοντιατρικό τμήμα, της σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ παρέμεινε από τις 10 Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Μαρτίου 2021 κλειστά «με εκατοντάδες φοιτητές σε αναμονή και πολλές θεραπείες ασθενών σε αναστολή».

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ΚΥΑ, οι φοιτητές επισημείνουν πως τόσο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο 2020, όσο και από τις 05-12-2020 επιτρέπεται η δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι. «Με μικρές εξαιρέσεις, κάποια από τα χρονικά διαστήματα που αναφέρθηκαν, υπήρξε παροδική επαναλειτουργία των κλινικών μόνο για τους τελειόφοιτους», τονίζουν.

Οι περισσότεροι φοιτητές, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι, παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη αδρανείς, συνεχίζοντας να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους, χωρίς όμως να συνεχίζεται η κλινική τους άσκηση. «Ακόμη, μεγάλη μερίδα επί πτυχίω φοιτητών αδυνατεί να λάβει το πτυχίο της, ενώ έχει περάσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα, καθώς οι κλινικές αδυνατούσαν να επαναλειτουργήσουν. Αυτό οδηγεί, λοιπόν, στην αδυναμία αυτών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να ξεκινήσουν τη ζωή τους», συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Οι φοιτητές επισημαίνουν πως «κατόπιν της απόφασης της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ στις 17-03-21, εγκρίθηκε η επαναλειτουργία των κλινικών για τους τελειόφοιτους. Τα προβλήματα, όμως, δεν παύουν να υφίστανται και, δυστυχώς, να πληθαίνουν».

Οι ίδιοι καταλήγουν πως «έχοντας πλήρως εξοπλισμένη και συνυφασμένη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα μία μόνο κλινική, η διαδικασία, όχι μόνο λήψης του πτυχίου, αλλά και εξυπηρέτησης των ασθενών, κυλάει πολύ αργά. Τα αποτελέσματα είναι έκδηλα και γι' αυτό το σύνολο των φοιτητών προχώρησε στην σύνταξη μίας επιστολής, έπειτα από τη λήψη Νομικής συμβουλής, ώστε να εξασφαλίσουν τόσο την ενημέρωση της Πολιτείας, όσο και τους ίδιους τους εαυτούς τους».