Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
x

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Το θέμα βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων σήμερα - Η κίνηση φέρνει στο προσκήνιο στη Βρετανία τη συζήτηση για την αποικιοκρατία

Σάλο προκάλεσε η απόφαση φοιτητών της Οξφόρδης να κατεβάσουν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ από κοινόχρηστη αίθουσα, επικαλούμενοι το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Μέλη της επιτροπής Middle Common Room (MCR) του Magdalen College, μια ένωση τριτοετών φοιτητών του διάσημου κολλεγίου που δημιουργήθηκε πριν 550 χρόνια, ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του πορτρέτου αυτού διότι «για πολλούς φοιτητές οι εκφράσεις της μοναρχίας και της βρετανικής μοναρχίας εκπροσωπούν την πρόσφατη αποικιοκρατική ιστορία», ανέφεραν σήμερα οι Times.

Η κίνηση αυτή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο στη Βρετανία τη συζήτηση για τον ρατσισμό και το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, η οποία είχε ξεκινήσει με τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.

Το θέμα βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων σήμερα.«Πώς τολμούν!», έγραψε η Daily Express αναφερόμενη στους φοιτητές. Η βασίλισσα έγινε «το πιο πρόσφατο θύμα της “κουλτούρας ακύρωσης”», κατήγγειλε από την πλευρά της η The Telegraph.

Ο πρόεδρος του MCR Μάθιου Κάτζμαν δήλωσε στην Mail Online ότι οι φοιτητές κατέβασαν το πορτρέτο της βασίλισσας «έπειτα από συζήτηση για τον σκοπό ενός τέτοιου χώρου στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η αίθουσα θα πρέπει να είναι ένας χώρος ουδέτερος που θα είναι ανοικτός σε όλα τα μέλη».

«Δεν αφορά τη βασίλισσα ή τη βασιλική οικογένεια, το συμπέρασμα ήταν απλώς ότι υπάρχουν καλύτερα μέρη για το πορτρέτο αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η πρύτανης του Magdalen College δήλωσε ότι οι φοιτητές δεν εκπροσωπούν το κολλέγιο, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους «στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολιτική συζήτηση».

Ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε «παράλογη» ενέργεια αυτή την απόφαση των φοιτητών.

Η Ελισάβετ Β’, που του χρόνου θα γιορτάσει 70 χρόνια βασιλείας, είναι «η επικεφαλής του κράτους και συμβολίζει το καλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη διάρκεια της μακράς βασιλείας της εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση των βρετανικών αξιών της ανεκτικότητας, του ανοίγματος και του σεβασμού», τόνισε ο Γουίλιαμσον σε ανάρτησή του στο Twitter χθες Τρίτη.

Πηγή: Καθημερινή
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ