Skip to main content

ΦΚΘ: Παρουσίαση του έργου του Αλ. Φασόη για τον Πάρι Τακόπουλο

Στις 5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθεί το ψηφιακό κινηματογραφικό έργο του Αλέξανδρου Φασόη «Κενή Διαθήκη του Πάρι Τακόπουλου»

Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στις 17:00 θα προβληθεί στην αίθουσα JOHN CASSAVETES, θα προβληθεί το ψηφιακό κινηματογραφικό έργο του Αλέξανδρου Φασόη «Κενή Διαθήκη του Πάρι Τακόπουλου» στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Μία προγραμματική ιδέα υλοποιείται, όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί, στο πλαίσιο της διευρυνόμενης ανάγνωσης του έργου του Πάρι Τακόπουλου, Η ΚΕΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ: η αντιστοίχιση ενός σύμμεικτου οπτικοακουστικού έργου πολυμέσων».

Όπως αναφέρει ο δημιουργός, με τα χαρακτηριστικά της φιλμικής και ηχητικής εγκατάστασης, μιας εικαστικής και θεματικής σύνθεσης, επιχειρείται η συναρμογή ενός πολυδιάστατου υλικού και μιας αλυσιδωτής επαλληλίας λόγου, εικόνας και μουσικής. «Μια φιλμική όπερα με στόχο τη μεταγραφή των πρωτογενών στοιχείων του κειμένου και τη συμμετοχική τους ανάδειξη σε εννοιολογικούς πυρήνες μικρών και επιμέρους δημιουργικών περιβαλλόντων. Πρωτότυπο υλικό κινηματογράφησης, αρχειακές και ιστορικές στιγμές ντοκουμέντων, μουσικές συνθέσεις και φυσικοί ήχοι, επαναληπτικές κινήσεις, αφηγηματικοί διάλογοι και μονόλογοι προσώπων, αποσπασματικές σιωπές, εκφράσεις, τοπία, φωνές και θόρυβοι συντελούν στην αναδιαμόρφωση της φασματικής πολυμορφίας του συγγραφικού εγχειρήματος».

Σημασία έχει η εμφάνιση ενός, παράλληλου του κειμένου, οπτικοακουστικού λόγου, με τρόπο ώστε να διατηρείται η παραβατικότητα, η εκφραστική δυναμική και οι πολύτιμες συνιστώσες του παραδειγματικού αφηγηματικού πεδίου της Κενής Διαθήκης

Λίγο αργότερα, στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί από το ΙΔΡΥΜΑ ΥΔΡΙΑ και το Ιδεόγραμμα Film Amargi εκδήλωση για το ποιητικό έργο του Πάρι Τακόπουλου «Απορία προς τα Έθνη» στον χώρο του ιδρύματος (Παπαμάρκου 28).