Skip to main content

Φλαμπουράρης: Η σύγκρουση Σόιμπλε-ΔΝΤ βάζει σε κίνδυνο την ευρωζώνη

Ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε την ψήφιση νέων μέτρων από την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, είναι συνεπής στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Την άποψη ότι η σύγκρουση Σόιμπλε-ΔΝΤ κινδυνεύει να διαλύσει την ευρωζώνη, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χαλκίδα, την οποία επισκέφθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φλαμπουράρης διατύπωσε την ελπίδα για εξεύρεση συναινετικής λύσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς όπως είπε «δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ευρωζώνη».

Ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε την ψήφιση νέων μέτρων από την κυβέρνηση και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι συνεπής στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ζητά, να είναι συνεπείς και οι άλλοι στις ειλημμένες αποφάσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν υπήρξε ευθυγράμμιση όλων των κρατών, ούτε υπήρξε ομόφωνη απόφαση» στο χθεσινό Γιούρογκρουπ σε ότι αφορά την ψήφιση από τώρα, μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018, προσθέτοντας ότι κάποιοι είπαν πως δεν χρειάζεται η λήψη τέτοιων μέτρων, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν πως η λήψη προληπτικών μέτρων είναι εκτός ευρωπαϊκών προτύπων».

Χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη, αποδίδοντας τις δυσκολίες στην πολιτική των φιλελεύθερων κυβερνήσεων στην Ευρώπη που «συντηρούν και αναπαράγουν τις πολιτικές της λιτότητας, τις οποίες πρώτη υπέστη η ελληνική κυβέρνηση».

Επισήμανε ότι «τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κίνημα εναντίον της λιτότητας» στο οποίο πρωτοστατούν η κυβέρνηση της Γαλλίας και ως ένα βαθμό της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι τώρα πλέον «δεν αισθανόμαστε πως είμαστε μόνοι εναντίον όλων».

«Παρά τις επιθέσεις και τα ψέματα που αναπαράγονται, παρά -και δεν θεωρώ τους δημοσιογράφους υπεύθυνους γι' αυτό- την προσπάθεια ορισμένων να συμβάλουν στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για "αριστερή παρένθεση", λέω ότι αυτό δεν θα γίνει. Στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό και το 2019 πάλι θα μας εμπιστευθεί ο λαός» τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης.