Skip to main content

Φλοιοφάγο έντομο: Τέλος Μαρτίου τελειώνουν οι υλοτομήσεις στο Σέιχ Σου

Τι απαντά το δασαρχείο Θεσσαλονίκης στις καταγγελίες για καθυστερήσεις στις υλοτομήσεις των δέντρων που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο.

Στο τέλος του Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες υλοτομίας και αραίωσης στο δάσος του Σέιχ Σου για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου στο πλαίσιο της οποίας απολήφθησαν μέχρι σήμερα συνολικά 9.833 κμ. 

Αυτά αναφέρει το δασαρχείο Θεσσαλονίκης στην επιστολή που έστειλε στη Voria.gr με την οποία απαντά στις καταγγελίες για καθυστερήσεις στις υλοτομήσεις των δέντρων που έχουν προσβληθεί. Σημειώνεται ότι παρά τις υλοτομήσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι, το έντομο συνεχίζει να προσβάλει τα δέντρα στο Σέιχ Σου και το δημοτικό δάσος στο Ωραιόκαστρο.  Όπως κατήγγειλαν στη Voria,gr δήμαρχοι και βουλευτές, το δασαρχείο έχει σταματήσει τις υλοτομήσεις αφήνοντας το έντομο να συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.

Διαβάστε: Στα Λαγυνά έφτασε το φλοιοφάγο έντομο - Ανησυχία για τις καθυστερήσεις

«Η προσβολή είναι σε εξέλιξη όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις επιδημίας φλοιοφάγων εντόμων, οπότε η υλοτόμηση των ξερών δένδρων δεν πρόκειται να σταματήσει», αναφέρει κατηγορηματικά το δασαρχείο διευκρινίζοντας ότι ο δασικός συνεταιρισμός «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Άνω Σταυρού και ο ΔΑΣΕ Σταυρού «Η ΕΝΩΣΗ» συνεχίζουν να προβαίνουν στις υλοτομίες των καινούριων προσβεβλημένων πεύκων. Συγκεκριμένα, παραθέτει τα τμήματα του δάσους στα οποία πραγματοποιούνται οι εργασίες υλοτομίας και αραίωσης των δέντρων, και τα οποία είναι τα τμήμα 7,8,9,11 έως 18 και 20 έως 25 όπου είχαν πραγματοποιηθεί αναδασώσεις Τραχείας πεύκης μετά την πυρκαγιά του 1997 ενώ ταυτόχρονα σήμερα παρατηρείται και φυσική αναγέννηση της Τραχείας πεύκης. «Οι καλλιεργητικές εργασίες στα ως άνω τμήματα ήδη έχουν ξεκινήσει και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το δασαρχείο πάντα, ολοκληρώθηκε ακόμα και «η συμβασιοποίηση δύο θρυμματιστικών μηχανημάτων για την ασφαλή διαχείριση των υπολειμμάτων των υλοτομιών και ήδη τα θρυμματιστικά μηχανήματα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες».

Συγκεκριμένα για τα υπολείμματα από την κοπή των δέντρων, το δασαρχείο επισημαίνει πως εξετάζει την απομάκρυνση μεγάλων κορμών που δεν μπορούν να θρυμματιστούν από τα μηχανήματα, τη μεταφορά τους εκτός δάσους καθώς και την αξιοποίηση τους ως βιομάζα σε μονάδες παραγωγής ενέργειας. «Ήδη η Υπηρεσία μας έχει ξεκινήσει την διαδικασία δημοπράτησης της ως άνω ενέργειας», επισημαίνεται.

«Όλες οι ενέργειες της Υπηρεσίας μας αποσκοπούν στη διαχείριση του εν εξελίξει φαινομένου σύμφωνα με τους κανόνες της δασικής επιστήμης και αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για την βελτίωση του υφιστάμενου δασικού οικοσυστήματος», αναφέρει τέλος.