Skip to main content

Φόβοι διπλωματών για κατάργηση του Προξενείου στο Μοναστήρι

Στο πλαίσιο του περιορισμού των εξόδων, το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας πολλών Προξενείων ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και αυτό του Μοναστηρίου.
Στο πλαίσιο του περιορισμού των εξόδων, το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας πολλών Προξενείων ανά την υφήλιο. Αυτό ίσως έπρεπε να γίνει από καιρό, διότι οι διπλωματικές μας αρχές, όπου γης, δεν μας ενθουσιάζουν με τα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Καλό θα ήταν να περιοριστεί και ο αριθμός των υπαλλήλων, ιδιαίτερα στις Πρεσβείες και Προξενεία των δυτικών χωρών, όπου διαγκωνίζονται οι διπλωμάτες μας ποιος θα «πετύχει την καλή Πρεσβεία», όχι προς παραγωγή έργου, αλλά διότι οι δυτικές πρωτεύουσες προσφέρονται για άνετη ζωή.

Ως εδώ καλά! Όμως, στους διαδρόμους του ελληνικού ΥΠΕΞ συζητείται και το ενδεχόμενο να κλείσει και το Προξενείο του Μοναστηρίου. Είναι αλήθεια ότι με την κατάργηση της βίζας, οι υπάλληλοι υποαπασχολούνται. Όμως, ο ρόλος του Προξενείου στο Μοναστήρι δεν είναι απλώς διεκπεραιωτικός ταξιδιωτικών υποθέσεων, ούτε μόνον ιστορικός -διότι εκεί ο Ίων Δραγούμης ξεσήκωσε το αθηνοκεντρικό κράτος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας-, αλλά είναι κυρίως εθνικός.

Στους Έλληνες των Σκοπίων δεν επιτρέπεται η δημόσια έκφραση της εθνικότητάς τους, στις δε μέχρι τώρα κατά δεκαετία απογραφές (και επί κομμουνιστικού καθεστώτος) ποτέ δεν αναγράφηκε στην εθνικότητα η ένδειξη «Έλληνας». Οι ομογενείς μας δηλώνουν Βλάχοι, και δημιουργείται άλλο μεγάλο πρόβλημα, με τη Ρουμανία να τους διεκδικεί.

Το Προξενείο Μοναστηρίου έχει -πλην των άλλων- και το ρόλο της ασπίδας των 60 περίπου ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλήθος των ανθελληνικών εκδηλώσεων που εκπορεύονται ακόμη και από κυβερνητικούς παράγοντες («μποϋκοτάζ» ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων και προϊόντων). Ταυτόχρονα, έχει ρόλο προστασίας των πολυπληθών «Φροντιστηρίων Ελληνικής Γλώσσας», ενδιαφέροντος μεν ιδιωτικών φορέων, αλλά σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος.

Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν για τη σκοπιμότητα ύπαρξης του Προξενείου Μοναστηρίου, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία του σκοπιανού κράτους. Ίσως δεν χρειάζονταν όλα τα παραπάνω, αν γινόταν απλώς μνεία της χρησιμότητας για την Τουρκία του Προξενείου της στην Κομοτηνή.

Ο Μακεδών