Skip to main content

Φόβοι για νέα διαρροή τοξικής λάσπης στην Ουγγαρία

Τοξικό εφιάλτη δίχως τέλος ζει τις τελευταίες ημέρες η Ουγγαρία, καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι η δεξαμενή που προκάλεσε την καταστροφή παρουσίασε και δεύτερο ρήγμα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός
Τοξικό εφιάλτη δίχως τέλος ζει τις τελευταίες ημέρες η Ουγγαρία, καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι η δεξαμενή που προκάλεσε την καταστροφή παρουσίασε και δεύτερο ρήγμα, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να καταρρεύσει τελείως, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος νέας διαρροής τοξικής λάσπης.

Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε την Δευτέρα όταν διερράγη δεξαμενή εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στο Αζκα, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, έχει προκαλέσει μέχρι τώρα το θάνατο επτά ανθρώπων και απειλεί το οικοσύστημα του Δούναβη.

Οι αρχές φοβούνται ότι η δεξαμενή θα καταρρεύσει τελείως, αφού παρουσίασε και άλλο ρήγμα, και ως εκ τούτου διέταξαν την πλήρη εκκένωση του χωριού Κολοντάρ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντιμετώπισης των Καταστροφών Τιμπόρ Ντόμπσον.

«Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στις 6 το πρωί, όταν εντοπίσαμε ένα νέο ρήγμα στην δεξαμενή αριθμός 10. Την εκκένωση του χωριού αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Σαντόρ Πίντερ», διευκρίνισε ο Ντόμπσον και πρόσθεσε πως αν κριθεί αναγκαίο θα απομακρυνθούν και οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Ντεβετσέρ.

Στον τόπο της καταστροφής βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, υπουργοί, ο αρχηγός της αστυνομίας Γιόζεφ Χατάλα και ο γενικός διευθυντής των μονάδων κατά των καταστροφών Γκιοργκι Μπακόντι.

Οι περίπου 800 κάτοικοι του Κολοντάρ μεταφέρθηκαν οδικώς στο Αζκα, ενώ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και οι εκπρόσωποι των ουγγρικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.