Skip to main content

ΦΟΔΣΑ: Διοργάνωσε σεμινάριο ΚΑΡΠΑ και χρήσης απινιδωτή για το προσωπικό του

Η εκπαίδευση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΦοΔΣΑ με την Εκπαιδευτική Ομάδα Υποστήριξης Ζωή - Το σεμινάριο είχε συνολική διάρκεια 5 ωρών.

Σεμινάριο εκπαιδευτικής εξάσκησης του προσωπικού στη βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τη χρήση Απινιδωτή πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας ενώ θα γίνει σε όλους τους χώρους των εργαζομένων του Φορέα.

Η εκπαίδευση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΦοΔΣΑ με την Εκπαιδευτική Ομάδα Υποστήριξης Ζωής (ΕΚΠΟ.ΥΖ) του πιστοποιημένου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης ERC.  

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Μ. Γεράνης η εκπαίδευση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να σωθούν ζωές στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ της κλήσης και της άφιξης του ασθενοφόρου, πολύ περισσότερο στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που διανύουμε.

«Ως φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ΕΚΠΟ.ΥΖ και τα έμπειρα στελέχη της που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην ανάγκη για εκπαίδευση του προσωπικού μας», σημειώνει ο φορέας. 

Το σεμινάριο είχε συνολική διάρκεια 5 ωρών, είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης / European Resuscitation Council (ERC) και μεταξύ άλλων περιελάμβανε:
 
α) Επίδειξη δεξιοτήτων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (σενάριο σε πραγματικό χρόνο).

β) Διάλεξη για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

γ) Πρακτική εξάσκηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) σε ολιγομελείς ομάδες εκπαιδευομένων.

δ) Επίδειξη δεξιοτήτων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (σενάριο σε πραγματικό χρόνο).

ε) Διάλεξη για τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

στ) Πρακτική εξάσκηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) με εκπαιδευτικούς Αυτόματους Απινιδωτές, σε ολιγομελείς ομάδες εκπαιδευομένων.

ζ) Επίδειξη και πρακτική εξάσκηση στην τοποθέτηση σε πλάγια θέση Ασφαλείας (ανάνηψης).

η) Επίδειξη και πρακτική εξάσκηση στην αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους θα δοθούν πιστοποιητικά 3ετούς διάρκειας (διεθνούς αναγνώρισης) από το ERC, το οποίο είναι και ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος φορέας στην Ευρώπη, που υλοποιεί και πιστοποιεί προγράμματα BLS/AED provider course.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η καθηγήτρια και πρόεδρος της ΕΚΠΟ.ΥΖ Μαρία Μυρωνίδου, ο οργανωτικός υπεύθυνος Γεώργιος Καραγκιοζίδης, ο εκπαιδευτής Κων/νος Κουριώτης και ο εκπαιδευτικός Απόστολος Πέλιος.