Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πέντε οι διεκδικητές του έργου για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

Ποια είναι τα 5 σχήματα - Θα είναι η μεγαλύτερη ΜΕΑ στη Β. Ελλάδα και το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα

Πέντε σχήματα, δηλαδή όλα όσα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γεράνη, πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου, «εμείς είχαμε ζητήσει να συμμετέχουν μέχρι έξι ενδιαφερόμενοι, άρα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη». Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε έλεγχος στα δικαιολογητικά συμμετοχής και των πέντε σχημάτων τα οποία κρίθηκαν επαρκή κι έτσι συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Τα πέντε σχήματα είναι: Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, Κ/Ξ Μυτιληναίος – Μεσόγειος, IΝΤΡΑΚΑΤ, Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και Κ/Ξ ΑΒΑΞ-MORE (Motor Oil Renewable Energy)-Θαλής.

Στο επόμενο στάδιο πρόκειται να γίνει η κατάθεση των τεχνικών προσφορών και στη συνέχεια η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από όσα από τα πέντε σχήματα περάσουν από τη δεύτερη βάση. Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, “εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές από κάποιον από τους πέντε, εκτιμώ ότι έως το τέλος του 2022 θα έχουμε ανάδοχο”. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης έχει οριστεί στα 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν την κατασκευή της Μονάδας. Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις εκτιμάται ότι η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της το αργότερο ώς το 2025. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα και το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Θα διαθέτει μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 262.700 τόνων ετησίως και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 τόνων ετησίως. Επιπλέον, ανάλογα και με την τεχνολογία που θα προκριθεί, οι νέες υποδομές θα υποστηρίζουν – μεταξύ άλλων: υποδοχή λοιπών εισερχομένων ρευμάτων (από ΚΔΑΥ, μονάδες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων), μηχανική διαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και RDF, κομποστοποίηση ή αναερόβια χώνευση, μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου (σε περίπτωση αναερόβιας χώνευσης των οργανικών) κ.ά.

Συνολικά θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης, που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60%), καθώς επίσης τους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς. Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν ονομαστική δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος σύμμεικτων και 38.100 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.

Φωτογραφία αρχείου