Skip to main content

ΦΟΔΣΑ: Στο τέλος της χρονιάς ανάδοχος στις ΜΑΑ Μαυροράχης και Αγ. Αντωνίου

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο του 17ου πολυσυνεδρίου για την καινοτομία και την ανάπτυξη - Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Μέχρι τα τέλη του 2023, αν δεν προκύψουν ενστάσεις, αναμένεται να αναδειχθούν οι ανάδοχοι για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Ανάκτησης (ΜΑΑ) στη Μαυροράχη Λαγκαδά και στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης.  

Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ από τη στιγμή που θα αναδειχθεί ο ανάδοχος εκτιμάται πως απαιτείται μία διετία για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 17ο πολυσυνέδριο καινοτομίας και ανάπτυξης, που διοργανώνει το ka-business.gr, με θέμα «Προοπτικές και προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη ο προϋπολογισμός του έργου για την μονάδα στη Μαυροράχης, που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ με το 60% να προέρχεται από το ΕΣΠΑ, ενώ η έτερη μονάδα στην Θέρμη είναι δημόσιο έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης από τον Άγιο Αντώνιο.  

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας, πλέον, θα μπορούν να συγκεντρώνουν σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα τα οργανικά απορρίμματα που παράγει κάθε νοικοκυριό, ώστε να τα ρίχνουν στους 35. 000 καφέ κάδους που πρόσφατα παραδόθηκαν στους 38 δήμους της περιφέρειας. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη παραδόθηκαν 47 απορριμματοφόρα, αλλά και το 50% των κλαδοτεμαχιστών που απαιτούνται. «Ο ΦΟΔΣΑ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να υποδεχτεί τις όποιες ποσότητες προκύψουν στους καφέ κάδους» ανέφερε ο κ. Γεράνης.    

Στις καλές πρακτικές που ακολουθούν οι βιοτέχνες για την ανακύκλωση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης που συμμετείχε στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρώτες ύλες των μετάλλων που ανακυκλώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στέλνοντας τες στα χυτήρια και τα χαλυβουργία.

Επιπλέον ο κ. Καπνοπώλης τόνισε τη σημασία να υπάρχουν κίνητρα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στο εξωτερικό, για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για τη σημαντική συμβολή των εξαγωγών στην ελληνική οικονομία μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Σίμος Διαμαντίδης τονίζοντας πως φέτος τον Ιανουάριο οι εξαγωγές καταγράφηκαν αυξημένες σε ποσοστό 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ. Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε ο κ. Διαμαντίδης στο συλλογικό σήμα «M Macedonia the GReat» που σήμερα θα αποδοθεί στις τριάντα πρώτες επιχειρήσεις  του Συνδέσμου. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπάρξει γύρος εκδηλώσεων αφιερωμένων στο συλλογικό σήμα.

Το 17ο πολυσυνέδριο καινοτομίας

Για το 17ο πολυσυνέδριο μίλησε η δημοσιογράφος και δημιουργός του www.ka-business.gr Ραλλιώ Λεπίδου που και φέτος πραγματοποιεί μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση με 60 ομιλητές.

Στη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και στην ατζέντα του 2030, που περιλαμβάνει 17 στόχους και ενέκριναν το 2015 οι  παγκόσμιοι ηγέτες, αναφέρθηκε η κα. Λεπίδου υπογραμμίζοντας πως οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Λεπίδου στην έρευνα που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και αφορά στο πως βλέπουν οι επιχειρηματίες τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ενδεικτικό πως το 78% των συμμετεχόντων απάντησε πως θέλει να δημιουργήσει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ένα 50% ανέφερε πως επιθυμεί τη διοργάνωση σεμιναρίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.    

Το πολυσυνέδριο, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Εσωτερικών Τμήμα Μακεδονίας Θράκης.