Skip to main content

Φώφη Γεννηματά: Ήξερε ότι έρχεται το τέλος - Οι αποκαλύψεις και η τελευταία της επιθυμία

Τα τελευταία λόγια - οδηγίες που έδωσε η Φώφη Γεννηματά προς τους συνεργάτες της - «Είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της», λέει ο κ. Κακλαμάνης.

Αύριο Τετάρτη η οικογένεια, ο πολιτικός κόσμος και πολίτες θα απευθύνουν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά.

Η σορός της θα εκτεθεί από τις 10 σε λαϊκό προσκύνημα στη μητρόπολη Αθηνών, ενώ θα ενταφιαστεί στις 14:00 στο Α' νεκροταφείο, στο μνήμα που είχε ταφεί ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Τον επικήδειο, θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκ μέρους της Πολιτείας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο 17χρονος γιος της Γιώργος Γεννηματάς.

«Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί με σεμνότητα και αξιοπρέπεια, όπως ήταν η ζωή της», ανέφερε στο iefimerida στενός της συνεργάτης ο οποίος σημειώνει επίσης ότι στη Μητρόπολη θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός από τη Σαουδική Αραβία σε συνομιλία του με δημοσιογράφους προανήγγειλε ότι η πολιτεία θα τιμήσει το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς, δίνοντας το όνομα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Η κηδεία της θα γίνει με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ το δημοτικό συμβούλιο με πρόταση του δημάρχου αποφάσισε ομόφωνα τον τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμό της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, αποφασίστηκε να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, στα κεντρικά γραφεία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να καταφθάνουν συλλυπητήρια τηλεφωνήματα, κόσμος και στελέχη για να αφήσουν ένα λουλούδι.

Την ίδια ώρα, οι στενοί της συνεργάτες αλλά και φίλοι της, αποκαλύπτουν άγνωστες στιγμές από την ζωή της Φώφης Γεννηματά αλλά και τη μάχη των τελευαίων 14 ημερών με τον καρκίνο. Ολοι συγκλίνουν στο ότι η Φώφη Γεννηματά γνώριζε την κρισιμότητα της κατάστασής της και μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε μία έγνοια: Την ενότητα της παράταξης.

Λιάνης: Λιποθυμούσε και έλεγε όχι ακόμη

Ο πρώην βουλευτής Γιώργος Λιάνης μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε: «Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε τη δραστηριότητά της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που έκανε αναφορές και στον Γιώργο Γεννηματά και τον χαμό και εκείνου από τον καρκίνο, είπε ότι η Φώφη Γεννηματά «περίμενε τη στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μη διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη. Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για τη διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάστασή της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα. Είναι "άνανδρο" κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με "σύνθημα" ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης».

Τα τελευταία λόγια-οδηγίες της Φώφης προς τους συνεργάτες της

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αποκάλυψε στον «Βηματοδότη», τι έλεγε στους συνεργάτες, με τους οποίους επικοινωνούσε μέχρι την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά:

«Αυτό που μας έλεγε ήταν "προσέξτε την ενότητα της παράταξης", "κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία", "διαχειριστείτε την καθημερινότητα" και "κυρίως, να προσέχετε να μη διασπαστεί η ενότητα"».

Νικήτας Κακλαμάνης: «Είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης περιέγραψε στο Mega ότι γνώρισε τη Φώφη Γεννηματά, στο τέλος της δεκαετίας του '80 λόγω του καρκίνου του Γιώργου και της Κάκιας Γεννηματά.

Οπως εξήγησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, «ποτέ δε με ρώτησε: Πώς πάω. Εκείνο που την ενδιέφερε και με ρωτούσε, ήθελε να τη βεβαιώσω, και φυσικά της έλεγα ψέματα, αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση γιατί φοβόταν για τα δύο της κορίτσια. Γιατί υπήρχε κι άλλο ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια. Αυτό με είχε προϊδεάσει ο Γεννηματάς ότι θα με ρωτούσε και ήμουν προετοιμασμένος. Ετσι γνώρισα και τη Φώφη σε πολύ νεαρή ηλικία».

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, εξαιτίας αυτής της σχέσης που είχε αναπτύξει με την οικογένεια Γεννηματά, δεν μπόρεσε ποτέ να τη «δει ως πολιτικό αντίπαλο», αφού και η σχέση του με την ίδια τη Φώφη ήταν στενή. Μάλιστα, όπως λέει, πριν υποβληθεί ο ίδιος σε επέμβαση για αφαίρεση καρκίνου από το παχύ έντερο, «το προηγούμενο βράδυ με πήρε τηλέφωνο για να μου δώσει κουράγιο για την επόμενη ημέρα».

«Εκτοτε, επειδή ήξερε ότι ήμουν αμελής, όποτε συναντιόμασταν στη Βουλή, μου κούναγε το δάχτυλο και μου έλεγε: Εκανες το τσεκ απ σου; Ή το έχεις ξεχάσει; Δεν παίζουμε με τον καρκίνο, Νικήτα!», επεσήμανε ο Νικήτας Κακλαμάνης για τη Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι «είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ηξερε, μπορεί να την έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου».

Νίκος Βοσδογάνης: Η Φώφη που γνώρισα

Ο επί 20 χρόνια συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Βοσδογάνης, με κείμενό του στο iefimerida.gr αποτύπωσε τις δικές του αναμνήσεις. Πώς ήταν η Φώφη Γεννηματά, πίσω από τις κάμερες, τα ταξίδια, τις περιοδείες. Τι συζητούσαν στη Σκύρο και στη Γλυφάδα. Πώς έσωσε το χέρι της μικρής του κορούλας που τώρα είναι φοιτήτρια, τη συγκίνηση και την μάχη ζωής που έδινε με γεναιότητα. Τη δύναμη ψυχής, την ενσυναίσθησή της.

Αποκαλύπτει μάλιστα ένα άγνωστο περιστατικό: «Δεν θα ξεχάσω το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανες και δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική. Ήταν στη Νάξο όταν η 5χρονη τότε κόρη μου είχε ένα ατύχημα. Μια πόρτα έκλεισε με δύναμη και τα 4 από 5 δάκτυλα του ενός της χεριού, κρέμονταν κυριολεκτικά σε μια κλωστή. Στο νοσοκομείο του νησιού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, το μόνο να καθυστερήσουν να φύγει το καράβι. Και ο χρόνος κυλούσε. Εσύ ήσουν που ειδοποίησες το ασθενοφόρο να περιμένει στο Λαύριο, εσύ ήσουν που ειδοποίησες το Παίδων και ήταν έτοιμη η ιατρική ομάδα στο Χειρουργείο. Η Αγγελίνα έγινε καλά, έμαθε πιάνο, είναι 18 και χαίρεται τη ζωή ως φοιτήτρια στα Γιάννενα».

Πηγές: skai.gr, Mega, ΑΝΤ1, Βηματοδότης