Skip to main content

Φωκάς: Ασφυξία στα κρατητήρια της Θεσσαλονίκης και προβλήματα υγιεινής

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν Υπηρεσίες που δεν ορίζουν φρουρά κρατητηρίων, υποστηρίζει σε ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής

Για πληρότητα των κρατητηρίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και προβλήματα υγιεινής που υφίστανται, κάνει λόγο ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φωκάς. Συγκεκριμένα, με χθεσινή ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή για το «φλέγον ζήτημα», αναφέρθηκε τόσο στις «ελλιπείς προϋποθέσεις για τη σωστή και νόμιμη λειτουργία των κρατητηρίων Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όσο και στους όρους υγιεινής και ασφάλειας που ασφαλώς και δεν τηρούνται».

Ο κ. Φωκάς επισημαίνει μάλιστα ότι «αρκετές φορές παραβιάζεται και η χωρητικότητά τους, αφού κρατείται μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων από αυτούς που προβλέπονται στο δυναμικό τους σύμφωνα με την έκτασή τους». Επιπλέον, όπως σημειώνει, κατά παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 141/1991 σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν Υπηρεσίες που δεν ορίζουν φρουρά κρατητηρίων ή ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρατουμένων δεσμοφύλακα - βοηθό δεσμοφύλακα, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 66 και 67 του Π.Δ. 141/1991.

Παράλληλα, σε άλλη ερώτησή του θίγει και το θέμα της αστυνόμευσης με ελλιπή μέσα, καθώς και τον μη επαρκή αριθμό προσωπικού αστυνομικών στον νομό Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την έλλειψη κρατητηρίων και για τους κινδύνους που εγκυμονούν;