Skip to main content

Φωκάς σε Αχτσιόγλου: Δεύτερη ευκαιρία στους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ

Μία δεύτερη ευκαιρία για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους, μέσα από μία σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων, ζήτησε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ολομέλειας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Φωκάς, ως ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων επανέφερε στη Βουλή το ακανθώδες θέμα των εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, «που, μεταξύ σφύρας και άκμονος, προσπαθούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φωκάς ζήτησε την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς, όπως τόνισε « ο σχετικός νόμος του 1967 άρθρο 1 αναφέρεται σε εργοδοτικές εισφορές και όχι σε εισφορές αυτοαπασχολούμενων για τον εαυτό τους». Ζήτησε, επίσης, διαγραφή του χρέους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν έχει παρασχεθεί στον επαγγελματία κατά τα έτη της κρίσης 2010-2016, άμεση ακύρωση της διαδικασίας κατάσχεσης των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων από το ΚΕΑΟ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστάνε στο ταμείο τους, πάγωμα του πραγματικού χρέους, αφού διαγραφούν πρώτα οι παράνομες προσαυξήσεις, οι τόκοι, η οφειλή που έχει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία, ωστόσο, δεν την απόλαυσε ποτέ.

Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν ο κ. Φωκάς στη δέσμευση – η οποία δεν υλοποιήθηκε - του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το 2016, από το βήμα της ΔΕΘ για «τις ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016, οι οποίες  χωρίς να διαγραφούν θα υπολογίζονταν στα χρόνια της σύνταξης - θα τις πλήρωνε αν είχε τη δυνατότητα - διαφορετικά δε θα προσμετρούνταν στη σύνταξή του αυτά τα έτη». Ο κ. Φωκάς, ζήτησε να εφαρμοστεί η υπόσχεση του κ. Τσίπρα, εδώ και τώρα καθώς και την επιστροφή του χρέους από το ΚΕΑΟ προς το ταμείο του ΕΦΚΑ.

«Ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, διότι είναι αυτοί που παράγουν πλούτο και συντηρούν το δημόσιο. Ζητάμε να παγώσει η οφειλή τους, διότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν επιθυμούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά να  ξανανοίξουν νέα επιχείρηση, κάτι που είναι αδύνατον αν δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα» ανέφερε ο κ. Φωκάς, επισημαίνοντας πως απαιτείται αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη στις 50.000 ευρώ καθαρό κεφάλαιο και αυτό χωρίς προσαυξήσεις, χωρίς τόκους.

«Σήμερα κάποιος για να βγει στη σύνταξη, εάν χρωστάει πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό. Αυτό το ποσό θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και να πάει στις 50.000 χωρίς τόκους» είπε ο κ. Φωκάς σημειώνοντας, ωστόσο, πως «πρέπει να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που δίνουν ασυλία σε όσους καταχράστηκαν χρήματα του ασφαλιστικού τους φορέα, ή έβλαψαν με τις ενέργειές τους τα αποθεματικά και τα οικονομικά συμφέροντα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ».

Τέλος, ο κ. Φωκάς επεσήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να δοθεί ώθηση στο επιχειρείν. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι λογικό για έναν εργαζόμενο που αμείβεται με 750 ευρώ, ο εργοδότης του να πληρώνει 380 ευρώ εισφορές, όταν στα Σκόπια, στην Αλβανία, ή στη Βουλγαρία, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ το μήνα.