Skip to main content

Φωκάς: Σκόπιμη η καθυστέρηση για τις άδειες της Ελληνικός Χρυσός

Νέα ερώτηση από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη

Για αδικαιολόγητες και σκόπιμες καθυστερήσεις αδειοδότησης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κάνει λόγο ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς, με επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή. Ο βουλευτής είχε καταθέσει ξανά σχετική ερώτηση τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Κατηγορώ εν ψυχρώ τον αρμόδιο υπουργό ότι σκόπιμα καθυστερεί την αδειοδότηση στις Σκουριές, γιατί δεν θέλει την επένδυση. Αν ήθελε, το θέμα θα είχε λήξει εδώ και έναν χρόνο, δίνοντας πνοή ζωής στην οικονομία μας», σημειώνει ο κ. Φωκάς, επισημαίνοντας πως «για άλλη μια φορά οι ίδιοι βάζουμε τα χεράκια μας για να βγάλουμε τα ματάκια μας!».

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας: «Διώχνετε τις νεοφυείς κερδοφόρες επιχειρήσεις και επιμένετε στο αδιαφανές σύστημά σας με εξαγγελίες για 3000 προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ σε κέντρα φιλοξενίας και όχι μόνο. Φτάνει πια!  

» Η τεχνική μελέτη της μεταλλουργικής μονάδας χαλκού και χρυσού στο Μάντεμ Λάκκο έχει κατατεθεί από τις 22/12/2014, η τεχνική μελέτη για τη νέα μονάδα εμπλουτισμού στο Μάντεμ Λάκκο εκκρεμεί από τις αρχές του 2015, ενώ η αίτηση αδειοδότησης για την «ελληνικός χρυσός» στις Σκουριές από τον Σεπτέμβρη του 2017 και από τότε όλα βρίσκονται στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου. «Δεν είναι αντικείμενο διαιτησίας κ. Σταθάκη η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές. Μήπως η αίτηση αποζημίωσης ύψους 750 εκατομμυρίων που κατέθεσε η εν λόγω εταιρεία θα σας αλλάξει τακτική;», σχολιάζει ο κ. Φωκάς και ολοκληρώνει ρωτώντας τον κ. Σταθάκη:

«Σε τι ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί ο κ. Υπουργός, ώστε να αποφύγει την καταβολή των 750.000.000 ευρώ προς την εταιρεία;

» Ποιος είναι ο λόγος για τις εξαντλητικές καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραιτήτων αδειών στις Σκουριές και τι προτίθεστε να κάνετε για να τερματιστεί αυτή η παρελκυστική τακτική;»