Skip to main content

Φωκίδα:Ένταση με τον πρώην «Παπαροκά» γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη-Πιστοί τον αποδοκίμασαν

Μια παρατήρηση του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας στον ιερέα του Ναού έφερε την έκρηξη του δεύτερου που είχε και την υποστήριξη των πιστών

Ένταση επικράτησε με τον γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη, τον πρώην «Παπαροκά» που πλέον είναι Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολης Φωκίδας, σε εκκλησία στο Λιδωρίκι.

Σύμφωνα με το TvStar, έκανε παρατήρηση στον ιερέα της εκκλησίας λέγοντας πως η Αγία Τράπεζα είναι βρώμικη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πιστών, του είπε πως η εκκλησία θα έπρεπε να είναι πιο καθαρή ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ σχολίασε και τα ράσα που φορούσε.

Όλα αυτά έγιναν μέσα στο Ιερό, χωρίς να ακούσει κάτι κάποιος από τους πιστούς. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο παπά Δημήτρης, έξαλλος βγήκε στη Ωραία Πύλη, διέκοψε την θεία λειτουργία και είπε στους πιστούς τι ακριβώς συνέβη.

Ο ιερέας και οι πιστοί βγήκαν από τον Ναό, αποδοκιμάζοντας τον γέροντα Μουλατσιώτη, φωνάζοντας ανάξιος, την ώρα που εκείνος αποχωρούσε.

Η απάντηση του Μουλατσιώτη

Σύμφωνα με την πλευρά του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Φωκίδας Νεκτάριου Μουλατσιώτη, με τον οποίο επικοινώνησε το TvStar, το περιστατικό πήρε αναίτια μεγάλες διαστάσεις με ευθύνη του ιερέα.

Ο πρωτοσύγκελος έκανε προσωπική παρατήρηση στον ιερέα (μέσα στο ιερό) για την κατάσταση της Αγίας Τράπεζας καθώς ήταν ημέρα γιορτής και δεν ήταν καθαρισμένη και στολισμένη όπως έπρεπε και τότε ο ιερέας βγήκε στην ωραία πύλη φωνάζοντας και ζητώντας από την πρεσβυτέρα να αποχωρήσουν μαζί από τον ναό.

Η λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά με τον πρωτοσύγκελο και άλλους ιερείς που ήταν παρόντες, αλλά όταν έφευγε ο πρωτοσύγκελος περίπου 20 άτομα τον αποδοκίμασαν.

Ο ίδιος δεν έδωσε συνέχεια και τους έλεγε «Χριστός Ανέστη». Η μητρόπολη Φωκίδας συνδυάζει το περιστατικό της έντονης αντίδρασης του ιερέα με την επιθυμία του να μετακινηθεί σε άλλη μητρόπολη, αίτημα που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Ο ιερέας πήγε στο σπίτι του και εκεί βρέθηκαν αρκετοί πιστοί, που του ζήτησαν να επιστρέψει στην εκκλησία και να ευλογήσει τα εδέσματα που ετοιμάζονται λόγω της ημέρας. Εκείνος δέχθηκε και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Ποιος είναι ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης ήταν το ηγετικό στέλεχος του μουσικού συγκροτήματος «Ελεύθεροι» που έγιναν ευρύτερα γνωστοί ως «Παπαροκάδες» και προέρχονταν από τη Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδας.

Πέρα από τον συντονισμένο ήχο των σημάντρων της, ο οποίος συμβαίνει μια φορά στα 5 χρόνια, το μοναστήρι έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, στις αρχές του 2000, για τον «ήχο» των μοναχών του. Ο ιδρυτής, Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, μαζί με τρεις μοναχούς που διέμεναν στη μονή της οποίας ηγούνταν, σχημάτισαν μία ροκ χριστιανική μπάντα. Με Χριστιανικούς στίχους και μοντέρνες ροκ μελωδίες, οι «Παπαροκάδες» επιχείρησαννα μιλήσουν τη «γλώσσα των νέων» του 2000.

Από την πρώτη στιγμή, οι Παπαροκάδες προκάλεσαν αντιδράσεις, ξεσήκωσαν κύματα υποστήριξης, δίχασαν την κοινή γνώμη εντός και εκτός των εκκλησιαστικών κύκλων. Τραγούδια όπως το «Έμαθα ελεύθερος να ζω» και το «Τσιπάκι» έγιναν ανάρπαστα. 

Οι «Παπαροκάδες» έχουν διαλυθεί από το 2004. Ο γέρων Νεκτάριος Μουλατσιώτης παραμένει κτίτορας και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ. Τα άλλα τρία μέλη του συγκροτήματος ωστόσο, έχουν βγάλει τα ράσα και δεν μονάζουν πια στα ιερά κελιά του Τρίκορφου Φωκίδας.

Πηγή: protothema