Skip to main content

Folli Follie: Στον πατέρα του ρίχνει τις ευθύνες ο Τζ. Κουτσολιούτσος

Ο CEO του ομίλου επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών στον πατέρα του, μετά τις αποκαλύψεις για έλλειμμα 1 δισ. δολ. στις ασιατικές πωλήσεις.

Άγνοια για το τι ακριβώς συνέβαινε στον ασιατικό βραχίονα του ομίλου των Folli Follie, όπου και εντοπίστηκε η τεράστια «τρύπα» στα οικονομικά στοιχεία από την Alvarez & Marsal, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», εμμένει στην άρνησή του να παραιτηθεί, όπως υποδεικνύει η αγορά, και αντ’ αυτού επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών στον πατέρα του και βασικό μέτοχο της Folli Follie,  Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος την Τετάρτη, μετά τις αποκαλύψεις για έλλειμμα ενός δισ. δολ. στις ασιατικές πωλήσεις και 290 εκατ. δολ. από το ταμείο. Τέλος, δηλώνει πως δεν θα διστάσει να κινηθεί νομικά εναντίον του πατέρα του.

Ολόκληρη η συνέντευξη από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας:

– Οι διαφορές στα δημοσιευμένα με τα ελεγμένα από την Alvarez & Marsal μεγέθη της Ασίας είναι χαοτικές. Πώς γίνεται να λέτε ότι δεν αντιληφθήκατε κάτι;

– Εγώ και τα στελέχη μου στην Αθήνα δεν ήμασταν σε θέση και ούτε είχαμε αντιληφθεί την εξέλιξη αυτή στην Ασία. Ομως εμείς διορίσαμε την Alvarez να κάνει έρευνα σε βάθος. Δεν επιδιώκω την ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές της. Οπως γνωρίζετε, η Folli ιδρύθηκε από τους γονείς μου, πριν από 36 χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ταχύτατος αλλά οι διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης δεν ήταν ανάλογες. Προφανώς ορισμένες λειτουργίες αποδεικνύεται ότι δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. Γι’ αυτό τώρα προτεραιότητά μας είναι η πλήρης αναμόρφωση του ομίλου και η καθιέρωση αυστηρών αρχών εταιρικής διακυβέρνησης. Η ιδιαιτερότητα της FF Group είναι πως επί της ουσίας αποτελείται από δύο διαφορετικούς ομίλους, οι οποίοι διατηρούσαν όλα τα χρόνια απόλυτη αυτοτέλεια. Εγώ προσωπικά με τα στελέχη μου είχα αναλάβει το ευρωπαϊκό κομμάτι. Δεν ήμουν σε θέση να έχω οποιονδήποτε έλεγχο στο ασιατικό. Δυστυχώς είμαι στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσω τις φήμες, που όλα αυτά τα χρόνια αναπαράγονται στον Τύπο, περί ρήγματος στην αντίληψη για το μέλλον του ομίλου με τον ίδιο μου τον πατέρα, που αναπόφευκτα οδήγησε και στον διοικητικό διαχωρισμό της εταιρείας σε δύο ομίλους εδώ και πολλά χρόνια.

– Τα στοιχεία που ανέδειξε το fund που υποτίθεται ότι είχε, και δεν τα είχατε προσέξει, ήταν συντριπτικά. Αν δεχθούμε ότι εξαπατηθήκατε, δεν αρκεί αυτό για να αποχωρήσετε από τη διοίκηση;

– Αισθάνομαι μια μεγάλη ευθύνη να ηγηθώ της αναδιάρθρωσης. Γι’ αυτήν την επόμενη μέρα δουλεύουμε όλοι σκληρά και έχουμε προετοιμάσει όλες τις διαδικασίες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Oλον αυτό τον καιρό έχω καταπονηθεί ψυχικά και σωματικά, και για μένα ειλικρινά το πιο εύκολο θα ήταν να σηκωθώ να φύγω. Μένω στην εταιρεία όχι ως μέτοχος. Ανέκαθεν άλλωστε είχα ελάχιστες μετοχές. Μένω αποκλειστικά για να τη βοηθήσω να ξεπεράσει την κρίση, όπως και τους ανθρώπους μου, που με στήριξαν τόσα χρόνια, να έχουν δουλειά αύριο. Εννοείται πως με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ και το όνομά μου. Θεωρώ ότι είμαι μέρος της λύσης και αυτή τη στιγμή η εγκατάλειψη του πλοίου είναι απλά δειλία. Aλλωστε, δεν είχα κανένα οικονομικό όφελος, όπως αποφάνθηκε η Alvarez & Marsal. Η αποχώρησή μου θα διευκόλυνε πολλούς, που θέλουν να καταρρεύσει ο όμιλος και να επωφεληθούν από την εκποίηση σε συμφέρουσες τιμές. Είναι χρέος μου να παραμείνω και να το παλέψω.

Έχω βαρύτατη ευθύνη απέναντι σε όλους τους εργαζομένους του ομίλου, καθώς και τους συνεργάτες και προμηθευτές, που όλοι μαζί είναι πάνω από 10.000.

– Γιατί αν και μεγάλος πολυεθνικός όμιλος επιλέξατε μια μικρή, άγνωστη ελεγκτική εταιρεία, και όχι έναν από τους τέσσερις μεγάλους;

– Δεν ήταν προσωπική μου επιλογή. Hταν στην εταιρεία πολύ πριν αναλάβω τη διοίκηση του ευρωπαϊκού ομίλου. Σε κάθε περίπτωση, η ελεγκτική ήταν νόμιμη, για την οποία δεν υπήρξε ποτέ κάτι το μεμπτό. Αποδείχθηκε ότι η επιλογή αυτή ήταν λάθος και γι’ αυτό τον λόγο τώρα ο έλεγχος της Ασίας, αλλά και για όλον τον όμιλο, ανατέθηκε σε μία από τις BIG 4.

– Δεν ειδοποιήσατε τις τράπεζες για την προσφυγή στον πτωχευτικό και απωλέσατε την εμπιστοσύνη τους. Η Rothschild αποχώρησε. Πώς θα συμφωνήσετε αναδιάρθρωση όταν διαρρέουν όλοι πως δεν συζητάτε λύση χωρίς εσάς;

– Οι τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να μη μας εμπιστεύονται. Για πάνω από 20 χρόνια δεν έχουμε καθυστερήσεις και αποπληρώσαμε υποχρεώσεις ύψους 700 εκατ. στην κρίση. Αλλά ακόμη και οι απαιτήσεις των 46 εκατ., που έχουν τώρα, είναι πλήρως εξασφαλισμένες. Για αυτό πιστεύω ότι και στην επόμενη μέρα θα είναι δίπλα μας. Οσον αφορά τη Rothschild, ήταν από τους συμβούλους που εμείς επιλέξαμε, αλλά αποφασίσαμε από κοινού τη διακοπή της συνεργασίας. Η αναδιάρθρωση και αναμόρφωση του ομίλου προφανώς συνεχίζεται και συνεργαζόμαστε με την Deloitte, που ανέλαβε και τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου. Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων απαιτεί ταχύτητα, οπότε προηγούμενη ενημέρωση μάλλον αυτοκαταστροφική θα ήταν. Να σημειωθεί ότι δεχόμαστε τεράστια πίεση στη ρευστότητα, λόγω των συνεχιζόμενων απαιτήσεων από προμηθευτές για προκαταβολές τοις μετρητοίς.

– Είπαν συνεργάτες σας στο δικαστήριο πως υπάρχει επενδυτής που προτίθεται να δώσει 70 εκατ. για το 36% της «Αττικά Πολυκαταστήματα». Ποιος είναι; Υπάρχει, λέτε, και επενδυτής για να στηρίξει τον όμιλο. Ποιος είναι;

– Για την ακρίβεια συζητάω με τρεις υποψηφίους. Εχουν υπογραφεί συμφωνητικά εμπιστευτικότητας και, όταν θα είναι ώριμο, θα προβώ σε ανακοινώσεις. Μου κάνει εντύπωση πως θεωρείται από κάποιους λύση στο πρόβλημα τα «Αττικά», σαν να ’ναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο. Στο πλάνο που δουλεύουμε με το επιτελείο μας περιλαμβάνεται και η προσέλκυση νέου στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών. Εχουν γίνει οι σχετικές συζητήσεις και θα ήθελα πολύ να αποκαλύψω ονόματα και λεπτομέρειες, αλλά δεσμευόμαστε από συμβάσεις εμπιστευτικότητας.

– Εχετε συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεσή σας, εκτός από πλήγμα στη δική σας αξιοπιστία, έχει πλήξει συνολικά την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων;

– Είναι πράγματι μεγάλο πλήγμα και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεραστεί η κατάσταση και να ανακτηθεί η αξιοπιστία του ομίλου. Οπως γνωρίζετε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στις θυγατρικές της Ασίας και το σχέδιο αναμόρφωσης που εφαρμόζουμε πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει ένα πρότυπο εταιρικής διακυβέρνησης και στην Ελλάδα και στην Ασία.

– Τι έχετε να πείτε στους μετόχους, όπως και στους ομολογιούχους, που εμπιστεύτηκαν εσάς και τις οικονομικές καταστάσεις και επένδυσαν στη Folli Follie;

– Αρχικά, στόχος μου είναι να ικανοποιήσω όλους τους stakeholders, μικρούς και μεγάλους. Γνωρίζω πως ο βασικός μέτοχος, παρότι έχει υποστεί τις βαρύτερες απώλειες, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Τιμώ όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους. Εχω απαιτήσει από τον πατέρα μου, που είναι και ο βασικός μέτοχος, να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης με όρους που θα οδηγήσουν την εταιρεία στην επόμενη μέρα με είσοδο νέου επενδυτή, ακόμα κι αν αυτό είναι επιζήμιο για τα μετοχικά του δικαιώματα.