Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Ενδεχόμενο δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

Το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και οι πιθανότητες κοινών προμηθειών θα εξεταστούν από την ΕΕ

«Πρέπει βραχυπρόθεσμα να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Όπως είπε, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και οι πιθανότητες κοινών προμηθειών και η Επιτροπή να εντατικοποιήσει τις επαφές της με προμηθευτές.

Πρόσθεσε, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα αξιολογηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) και η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση τον Δεκέμβριο, λίγο πριν επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια. «Η ενέργεια αυτή είναι 10 φορές πιο φτηνή σήμερα από ότι πριν από μία δεκαετία», είπε και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την ταξινόμηση τον Δεκέμβριο.