Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Προετοιμασμένοι και για σκληρό Brexit

Η πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και μετά το 2020.

Με Brexit ξεκίνησε και αυτή η εβδομάδα διότι τώρα ξεκινούν τα δύσκολα. ΕΕ και Βρετανία αρχίζουν διαπραγματεύσεις για να διαμορφώσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις και αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Σε αποκλειστική συνέντευξη στη DW η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, δίκαιες, ταχείες και το περιεχόμενο θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά επιθυμούν οι δύο πλευρές να παραμείνουν.

«Να παραμείνει ενωμένη η ΕΕ»

Αλλά ποιος είναι ο βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; «Ο βασικός στόχος είναι μια καλή, δίκαιη και όσο το δυνατόν στενή εταιρική σχέση με τους βρετανούς φίλους μας» σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν. «Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την εσωτερική αγορά και να διατηρήσουμε τους ίδιους κανόνες του παιχνιδιού με τους βρετανούς φίλους μας. Και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη».

Θα μπορέσουν όλα αυτά να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου; Ο Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να επεκτείνει αυτό το μεταβατικό στάδιο. Προάγγελος ενός σκληρού Brexit λοιπόν; «Εάν μέχρι τέλος του χρόνου έρθουν τα πράγματα εκεί, είμαστε προετοιμασμένοι. Διότι τα πιο δύσκολα σημεία ρυθμίζονται στη συμφωνία εξόδου. Δηλαδή, δικαιώματα των πολιτών, οικονομικά ζητήματα και το ιρλανδικό. Αυτά έχουν τελειώσει και είμαστε ικανοποιημένοι. Τώρα είμαστε σε θέση ισχύος για τις διαπραγματεύσεις. ΄Αρα εάν τελικά καταλήξουμε σε σκληρό Brexit, τότε ας είναι σκληρό. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει παρ΄όλα αυτά το ήμισυ των προϊόντων του στην ΕΕ».   

Ημέρα μεγάλου συναισθηματικού βάρους

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφεύγει να κάνει προβλέψεις, και κυρίως να δώσει συμβουλές στον βρετανό πρωθυπουργό για το τι θα πρέπει να κάνει σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε αδιέξοδο. «Εμείς πάντως ως Επιτροπή θα δούμε το καλοκαίρι που βρισκόμαστε και μετά θα αποφασίσουμε», τονίζει. «Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ακόμη και στο τέλος του χρόνου».

Το βασικό για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η φιλία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, η διαμόρφωση ενός μέλλοντος που έχει πολλά κοινά σημεία, όπως η προστασία του κλίματος ή η ψηφιοποίηση.  Σε ανθρώπινο επίπεδο η πρόεδρος της Κομισιόν εξομολογείται ότι θα της λείψει ο πραγματισμός των Βρετανών, η αίσθηση χιούμορ. Για την ημέρα της εξόδου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξομολογείται ότι για εκείνη ήταν μια ημέρα με μεγάλο συναισθηματικό βάρος όπως είναι όταν φεύγει ένα μέλος της οικογένειας. «Έχω συγγενείς και φίλους στη Βρετανία» λέει, «σπούδασα ένα χρόνο στο London School of Economics. Μερικά από τα παιδιά μου σπούδασαν εκεί επίσης. Οι σχέσεις είναι πολλές».

Μαξ Χόφμαν

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle