Skip to main content

Φονικές πλημμύρες πλήττουν το Ιράν - Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών έχουν πληγεί 18 επαρχίες. Πλημμύρες και στην πόλη Γιαζντ που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Unesco

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 19 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες που έπληξαν από την Τετάρτη περιοχές κοντά στην Τεχεράνη, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν.

«Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στο χωριό Εμαμζαντέχ Νταβούντ, δυτικά, και στις περιοχές Φιρουζκούχ, Ρουντεχέν και Νταμαβάντ, ανατολικά της Τεχεράνης, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», ανακοίνωσε η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος.

Χώρα σε μεγάλο βαθμό άνυδρη, το Ιράν αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ξηρασίας τη δεκαετία που διανύουμε, αλλά και συχνές πλημμύρες που οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για επτά νεκρούς και 14 αγνοούμενους στο τουριστικό χωριό Εμαμζαντέχ Νταβούντ και στην περιοχή Νταμαβάντ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί ανέφερε ότι 18 επαρχίες της χώρας επλήγησαν από τις πλημμύρες, κυρίως οι επαρχίες Μαζανταράν, Αλμπόρζ, Μαρκαζί, Ισφαχάν, Γιαζντ και της Τεχεράνης.

Στη Γιαζντ, στο κεντρικό Ιράν, «δρόμοι πλημμύρισαν, κυρίως μέσα στην ιστορική πόλη» που περιλαμβάνεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Σε σύντομο γραπτό μήνυμα που στάλθηκε την Πέμπτη, η Iρανική Ερυθρά Ημισέληνος συνέστησε στους κατοίκους να αποφύγουν να πλησιάσουν τα ποτάμια και να μεταβούν στις ορεινές περιοχές μέχρι τη Δευτέρα.

Προηγούμενη καταιγίδα με ισχυρές βροχοπτώσεις στοίχισε τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε 22 ανθρώπους στη νότια επαρχία Φαρς.

Το 2019, ισχυρές βροχοπτώσεις στον νότο προκάλεσαν τον θάνατο 75 και πλέον ανθρώπων και προκάλεσαν ζημιές ύψους άνω των δύο δισ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ