Skip to main content

Δύο νεκροί από τη φονική κακοκαιρία - Κτηνοτρόφος στην Καρδίτσα το δεύτερο θύμα

Δύο νεκροί, μια ηλικιωμένη από Βασιλί στα Φάρσαλα και ένας κτηνοτρόφος από την Καρδίτσα είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από την κακοκαιρία Ιανός.

Φονικό το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός από τη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, στην περιοχή της Καρδίτσας.

Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα

Το πρώτο θύμα της φονικής κακοκαιρίας Ιανός καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων. Η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, στην οικία της στον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα. Όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τον Ιανό και τον όγκο του νερού που έπεσε στην περιοχή, κατέφυγαν στην εκκλησία, όπου βρήκαν καταφύγιο.

Το πρωί του Σαββάτου νεκρός βρέθηκε ο 63χρονος κτηνοτρόφος από το χωριό Μαγουλίτσα. Τον αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη αγνοούμενη από το Μουζάκι. Η 40χρονη γυναίκα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού, όταν επιχείρησε να περάσει τον πλημμυρισμένο δρόμο με το αυτοκίνητο της.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου εντοπίστηκε από την αστυνομία στη θέση Παλαιά Σφαγεία στο Μουζάκι Καρδίτσας το αυτοκίνητο της 40χρονης που αγνοείται εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης.

Αυτή την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου κατευθύνονται στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν ενέργειες ανάσυρσης του αυτοκινήτου.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Εξάλλλου, το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά με τους παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των άλλων συναρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα του φαινομένου και θέματα αποκατάστασης των ζημιών από τις περιοχές που πέρασε.

Όπως ανέφεραν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη.

Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Μετρά τις πληγές της η Καρδίτσα

Τις πληγές της μετρά με το πρώτο φως της ημέρας η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς η επέλαση του «Ιανού» ήταν καταστροφική.

Η πόλη της Καρδίτσας, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο. Επίσης, στον οικισμό «Μαύρικα» όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Μία τριμελής οικογένεια έχει εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο της από την κακοκαιρία «Ιανός» στο Καρποχώρι Σοφάδων στην Καρδίτσα.

Η περιοχή έχει χτυπηθεί άσχημα από την κακοκαιρία, ιδίως στην Καρδίτσα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Ανάμεσα σε αυτούς μία τριμελής οικογένεια η οποία αποτελείται από ένα ζευγάρι και ένα παιδί τριών ετών.

Η πυροσβεστική έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να απεγκλωβίσει την οικογένεια, καθώς το ύψος της βροχής στην περιοχή είναι μεγάλο. Στην επιχείρηση μετέχουν και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε ήδη ότι έχει ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει την περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις πολιτών στην Πυροσβεστική για βοήθεια.

Εφιαλτική νύχτα στη Φθιώτιδα

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στα χωριά της Λαμίας και μαζί τους πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και χειριστές μηχανημάτων που επιχειρούσαν σε πολλές περιοχές ακολουθώντας την πορεία που είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μέχρι αυτή την ώρα διάφοροι χείμαρροι στα καμποχώρια της Λαμίας συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο αλλά και μέσα στα χωριά.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα έχουν χτυπήσει μια περιοχή η οποία έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την Λαμία και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Η προσοχή είναι στραμμένη στον Σπερχειό ποταμό και τα όρια της αντοχής του ιδιαιτέρα στην περιοχή που είναι το χωριό Κόμμα 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας. Συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Λαμίας βρίσκονται στο ποτάμι το οποίο δείχνει μέχρι στιγμής να αντέχει την ένταση της βροχόπτωσης. Αντίθετα μικρά γεφύρια και δρόμοι στην περιοχή της Μακρακώμης δεν άντεξαν. Έχουν παρασυρθεί από τα νερά δημιουργώντας εμπόδια στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων.

Η αρχή έγινε από τα χωριά γύρω από τα Λουτρά Υπάτης χθες το μεσημέρι και συνεχίστηκε στα χωριά γύρω από το Λιανοκλάδι χθες το απόγευμα, και η νύχτα ήταν εφιαλτική για τα χωριά νότια της πόλης της Λαμίας γύρω από το Μοσχοχώρι, την Ηράκλεια και τη Δαμάστα. Προβλήματα υπάρχουν στο χωριό 'Αγιος Στέφανος του Δομοκού που αποκλείστηκε από τα νερά που κατέβηκαν από την βόρεια πλευρά του όρους Όθρυς.

Τα ξημερώματα οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο μέσα στα νερά με την πυροσβεστική να προσπαθεί να τους απεγκλωβίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες μεταξύ των οποίων και κλήσεις μέσα στην πόλη της Λαμίας ενώ ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου από και προς τη Λαμία παραμένει κλειστό όπως ο δρόμος από Λαμία για Καρπενήσι, η ΠΕΟ Λαμίας - Αθηνών ενώ σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και στο οδικό δίκτυο της περιοχής του Δομοκού.

Στο αεροδρόμιο της Λαμίας όπου σταθμεύουν πυροσβεστικά αεροπλάνα το ύψος του νερού ξεπερνά τα 60 εκ. με μηχανήματα του Δήμου της Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς να προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο για να φύγουν τα νερά.

Αίσιο τέλος για τους τρεις εργαζόμενους στον Αλμυρό

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τριών ανθρώπων που είχαν ανέβει σε δέντρα για να σωθούν από τα χειμαρρώδη νερά στον Αλμυρό Βόλου. Με τη συνεργασία της ΕΜΑΚ και του στρατού, το ερπυστριοφόρο μηχάνημα κατάφερε να προσεγγίσει τους τρεις εργαζόμενους και να τους ανασύρει από τα δέντρα που είχαν βρει καταφύγιο.

Οι τρεις άνδρες παρασύρθηκαν με το αυτοκίνητο, αλλά κατάφεραν να πιαστούν σε δέντρα και να σωθούν. Ο απεγκλωβισμός των τριών ανθρώπων που δούλευαν στο εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής επετεύχθη έπειτα από προσπάθειες 10 και πλέον ωρών από δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και σωστικών συνεργείων.