Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

FOR ME: TO ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Το For Me, μια ιδέα του ΣΕΓΕ, είναι ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και δημιουργίας που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη.

Ονομάζεται For Me, είναι μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) και ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ως ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και δημιουργίας. Μάλιστα, έχει αποκτήσει ήδη φυσική υπόσταση, καθώς εδώ και λίγο καιρό το πρώτο του, πιλοτικό κατάστημα, με την επωνυμία For Me, λειτουργεί στην οδό Βαλαωρίτου. Κάπως έτσι τέθηκε σε εφαρμογή μια έξυπνη ιδέα, που προέκυψε από την ανάγκη να δοθούν διέξοδοι σε γυναίκες με δημιουργικές και επιχειρηματικές ανησυχίες, οι οποίες δεν είχαν αρκετά κεφάλαια για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση. Το concept του For Me είναι απλό και έχει άρωμα γυναίκας σε όλα τα επίπεδα, αφού υλοποιείται από γυναίκες και έχει δημιουργίες γυναικών στα ράφια των καταστημάτων του, από αξεσουάρ και διακοσμητικά μέχρι τσάντες, ρούχα και κοσμήματα.Μέσω του For Me γυναίκες δημιουργοί-χειροτέχνισσες και γυναίκες επιχειρηματίες έρχονται κοντά και αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ ο ΣΕΓΕ αναλαμβάνει το κόστος για την οργάνωση, προβολή και δικτύωση των καταστημάτων του δικτύου, αλλά και για την εκπαίδευση και ενημέρωση των δύο πλευρών για διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι, οι γυναίκες που «τρέχουν» τα καταστήματα αναλαμβάνουν μόνο τα πάγια έξοδα και μπορούν ευκολότερα να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο. Σύμφωνα δε με το καταστατικό του δικτύου, στα καταστήματα αυτά το 80% των προϊόντων πρέπει είναι δημιουργίες γυναικών-μελών του For Me, ενώ θα πρέπει τα χειροτεχνήματα να είναι αποδεδειγμένα φτιαγμένα από τις ίδιες.

Ο ρόλος του ΣΕΓΕ

Ο ΣΕΓΕ, θέλοντας να βοηθήσει γυναίκες που δημιουργούν με τα χέρια τους, αλλά και γυναίκες που, ενώ θέλουν να μπουν στο επιχειρείν, δυσκολεύονται ελλείψει κεφαλαίων, εμπνεύστηκε αυτό το δίκτυο, το οποίο, αν και για την ώρα διαθέτει ένα κατάστημα, έχει ως στόχο να εντάξει πολλά περισσότερα στο επόμενο διάστημα. Αυτή την περίοδο μάλιστα ο Σύνδεσμος συζητά για άνοιγμα τεσσάρων νέων καταστημάτων σε Ηράκλειο, Χανιά και Αθήνα, ενώ έχει επαφές με περίπου 20 χειροτέχνισσες ανά την Ελλάδα. Επίσης, συζητά και με ξενοδοχεία σε νησιά για «γωνιές» For Me στις εγκαταστάσεις τους. «Θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένες αν τουλάχιστον 30 γυναίκες εξασφάλιζαν το πλήρες εισόδημά τους μέσω του δικτύου» λέει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση στη Voria.gr.Τα επιχειρηματικά μοντέλα που προωθεί το δίκτυο έχουν ως εξής: μια γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει ένα κατάστημα For Me, στο οποίο, εκτός από τις δικές της δημιουργίες, να φιλοξενεί δημιουργίες και άλλων γυναικών-χειροτεχνισσών του δικτύου. Δεν είναι όμως απαραίτητο η επιχειρηματίας να είναι και δημιουργός, αλλά μπορεί να ανοίξει ένα κατάστημα, υποδεχόμενη τις χειροτεχνίες άλλων δημιουργών-μελών του δικτύου. Και βέβαια υπάρχουν και οι απλές δημιουργοί που μπορούν να τοποθετούν τα προϊόντα τους στα καταστήματα, βρίσκοντας διέξοδο στην αγορά, χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία δημιουργίας ή λειτουργίας της δικής τους επιχείρησης.

Σε πρώτη φάση τα προϊόντα των άλλων δημιουργών τοποθετούνται ως παρακαταθήκη δίπλα σε αυτά της επιχειρηματία- δημιουργού.

Όνομα με συμβολισμούς

Το For Me όμως στέλνει μηνύματα ακόμα και με το όνομά του. Άλλωστε, όπως εξηγεί η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, στόχος είναι να αναδειχθεί ως μια πρωτοβουλία που παίρνει μια γυναίκα για τον εαυτό της, όχι όμως εγωκεντρική, αλλά για να ενδυναμωθεί και να κάνει αυτό που αγαπά. «Θέλαμε να περάσουμε από την φιλοσοφία ‘’όλα για τους άλλους’’, που διακρίνει τις γυναίκες, στην υγιή φιλοσοφία ‘’κάτι για μένα’’» λέει η Λίνα Τσαλταμπάση, σημειώνοντας πως ο ΣΕΓΕ αποφάσισε να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό σε αυτό το πρότζεκτ, αξιοποιώντας πόρους δικούς του, αλλά και προγραμμάτων για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Προσεχώς μάλιστα το δίκτυο θα δημιουργήσει ιστοσελίδα, αλλά και e-shop.Η πρώτη τολμηρή που αξιοποίησε, αλλά και συνέβαλε στην ιδέα του ΣΕΓΕ, ανοίγοντας το πιλοτικό κατάστημα του δικτύου στη Θεσσαλονίκη, είναι η Φανή Μεϊμαρίδου, που επί χρόνια δημιουργούσε διάφορα αντικείμενα –από τσάντες μέχρι αρχαιοελληνικά prints- για να εκφραστεί, αλλά δεν ήταν σε θέση να διαθέσει επαγγελματικά τις δημιουργίες της. Σε συνεργασία με τον ΣΕΓΕ μπόρεσε να βγει στην αγορά και ταυτόχρονα να βοηθήσει και άλλες γυναίκες να προβληθούν μέσα από το κατάστημά της. «Ο ΣΕΓΕ, στον οποίο είμαι μέλος εδώ και χρόνια, με βοήθησε, μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω έναν επαγγελματικό χώρο. Ελπίζω το δίκτυο να αποδώσει, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να μπορέσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να μην το παρατήσουν» λέει η Φανή Μεϊμαρίδου στη Voria.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ