Skip to main content

Forbes: Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ - Μέσα και ομογενείς

Η περιουσία του Γκέιτς αυξήθηκε από τα 76 στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους, κάνοντας τον για 23η χρονιά τον πλουσιότερο άνθρωπο.

Στην κορυφή της κατάταξης των 400 πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό Forbes, την Τρίτη, φιγουράρει για ακόμη μία χρονιά ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η περιουσία του 61 ετών Γκέιτς αυξήθηκε από τα 76 στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί για 23η συνεχόμενη χρονιά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ δεν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον κατάλογο. Εκεί βρίσκεται ο ιδρυτής της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών Amazon, Τζέφ Μπέζος, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 67 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ηλικία 86 ετών, ο Ουόρεν Μπάφετ είναι πλέον στην τρίτη θέση της λίστας του Forbes, ακόμα κι αν η περιουσία του αυξήθηκε κατά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν χρόνο, για να ανέλθει στα 65,5 δισ.

Στην τέταρτη θέση, ακολουθεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την πρώτη πεντάδα των πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ συμπληρώνει ο πρόεδρος της Oracle Corporation Λάρι Έλισον.

Πλουσιότερη γυναίκα των ΗΠΑ παραμένει η Άλις Ουάτσον, κληρονόμος της αυτοκρατορίας λιανικής Walmart, η οποία βρίσκεται στη 13η θέση της συνολικής κατάταξης με 35,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά 800 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα ενός έτους -λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων στη Νέα Υόρκη- και όπως εκτιμά το περιοδικό Forbes ανέρχεται πλέον σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο έχασε 35 θέσεις, κατρακυλώντας στην 156η θέση της κατάταξης.

Από τα πρόσωπα της αμερικανικής σόουμπιζ, η «βασίλισσα» της μικρής οθόνης Όπρα Ουίνφρεϊ χάνει έδαφος και βρίσκεται στην 239η θέση με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που φιγουράρουν στη λίστα του Forbes είναι ο Τζον Κατσιματίδης με περιουσία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Σ. Ντιν Μητρόπουλος με 2,5 δισ. δολάρια.

Ως αντίλογο σε όσους διατυπώνουν θέσεις κατά των μεταναστών, στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με φόντο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Forbes επέλεξε να προτάξει τους επιχειρηματίες που έχουν μεταναστεύσει στην χώρα, αλλά και τις γυναίκες. Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, άνω του 10% των 400 πλουσιότερων ανθρώπων των ΗΠΑ είναι μετανάστες, ενώ 14 εξ αυτών είναι πλουσιότεροι του κ. Τραμπ.