Skip to main content

Φοροδιαφυγή: Τι... ψάρια έπιασαν οι ελεγκτές το 2017 στη Θεσσαλονίκη

Τι δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία από τους ελέγχους της ΥΕΔΔΕ στη Βόρεια Ελλάδα - Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, οι στόχοι για το 2018.

Με πολλές επιτυχίες και σημαντική υπέρβαση στόχων έκλεισε το 2017 η ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, καθώς τα στελέχη της αποκάλυψαν καραμπινάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής που αναμένεται να φέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το σύνολο της περσινής χρονιάς, οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, με περιοχή ευθύνης τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, πραγματοποίησαν συνολικά 2.891 εμφανείς ελέγχους και ελέγχους διακίνησης, διπλάσιους (+98%) από τους 1.464 που είχαν τεθεί ως στόχος για το 2017.

Επίσης, διενέργησαν 1.645 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, έναντι 1.570 που ήταν ο στόχος (+5%), στους οποίους -το πιο σημαντικό- η εντοπισθείσα παραβατικότητα ήταν 56,37% έναντι στόχου 42%. Παράλληλα, πάντα κατά το 2017, σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, απο τους προληπτικούς ελέγχους επιβλήθηκε το μέτρο της άμεσης αναστολής λειτουργίας για 48 ώρες σε 125 περιπτώσεις λόγω μεγάλης φοροδιαφυγής.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, 177 έλεγχοι υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής & λαθρεμπορίου (εξαιρούνται οι έρευνες απάτης στον Φ.Π.Α. και οι έρευνες κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών), υπερδιπλάσιοι από τους 80 που είχαν τεθεί με ποσοστό παραβατικότητας επίσης περί το 60% έναντι στόχου 40%, ενώ ολοκληρώθηκε η έρευνα σε 240 Α.Φ.M. κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, έναντι στόχου 67 ΑΦΜ.

Από τη διενέργεια των λοιπών ερευνών ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, ο εντοπισμός διαφυγόντων εσόδων έφθασε στη Β. Ελλάδα στα 18.309.271,83, ποσό που πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ που είχαν τεθεί ως στόχος για το σύνολο της χώρας. Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά το αντίστοιχο ποσό πλησίασε τα 63 εκατ. ευρώ, ποσό υπερτριπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί για το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr για τις τουριστικές περιοχές, αναλογικά (δηλαδή όχι ως απόλυτο νούμερο αλλά σε σχέση με τον αριθμό των ελέγχων), οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίστηκαν το 2017 σε Θάσο και Σποράδες και μετά στη Χαλκιδική, ενώ, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, πάντα αναλογικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας εντοπίζονται στις δυτικές συνοικίες. Οι περισσότεροι έλεγχοι διαχρονικά γίνονται στο κέντρο της πόλης, ενώ καθημερινά τουλάχιστον ένα με δύο συνεργεία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση τόσο του αριθμού των ελέγχων όσο της αποτελεσματικότητάς τους αποδίδεται και στην ενίσχυση της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης με περίπου 50 ελεγκτές – η υπηρεσία αριθμεί τώρα περί τα 110-115 άτομα με περιοχή ευθύνης, όπως προαναφέρθηκε, τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος που μπαίνει για το 2018 είναι τουλάχιστον 4.000 έλεγχοι με μίνιμουμ ποσοστό παραβατικότητας 47% και επιπλέον περίπου 150 φορολογικές έρευνες με παραβατικότητα τουλάχιστον 45%.