Skip to main content

«Φορολογικά ΚΕΠ» προωθεί η κυβέρνηση

Σχέδιο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία «φορολογικών ΚΕΠ», την κατάργηση εφοριών και τελωνείων, καθώς και την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ριζικές αλλαγές των υπηρεσιών του προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, προωθώντας σχέδιο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία «φορολογικών ΚΕΠ», την κατάργηση εφοριών και τελωνείων, καθώς και την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των φορολογούμενων από οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας ή από μια μόνο υπηρεσία, τα λεγόμενα τα Τοπικά Οικονομικά Κέντρα (ΤΟΚ).

Τα ΤΟΚ αποτελούν ένα είδος ΚΕΠ και μέσω αυτών οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές και τελωνειακές τους υποθέσεις, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στα ΤΟΚ θα διεκπεραιώνονται πληρωμές φόρων και τελών, υποβολές δηλώσεων, αιτήσεων κλπ, καθώς και διαδικασίες που είναι αυτοματοποιημένες.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Περιφερειακό Κέντρο, το οποίο θα συντονίζει όλες τις οικονομικές υπηρεσίες και θα ελέγχει τις διαδικασίες είσπραξης των φόρων και τελών, των ελέγχων ακόμη και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων. Προβλέπεται η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων σε κάθε Περιφέρεια, ενώ επιφορτισμένη με την παρακολούθησή τους θα είναι η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου. Μεταξύ Κεντρικής Υπηρεσίας και Περιφερειακών Κέντρων θα «υπογράφεται» ένα «Συμβόλαιο στόχων» για έσοδα, φορολογικούς ελέγχους, το οποίο θα πρέπει να εκτελούν οι τοπικές οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ, Τελωνεία, ΤΟΚ).

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα Περιφερειακά Κέντρα είναι κέντρα συντονισμού, υποστήριξης και ελέγχου:

Της διαδικασίας παραλαβής και επεξεργασίας όλων των ειδών τωνδηλώσεων, που παραλαμβάνονται από τις τοπικές οικονομικές μονάδες τηςπεριφέρειάς τους.
Της είσπραξης όλων των φόρων, τελών και δασμών.
Της ενημέρωσης της περιφέρειας για φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Της εκπαίδευσης όλων των υπαλλήλων.
Των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.
Της εισαγωγής στοιχείων(data entry) για το οικονομικό προφίλ κάθε φορολογούμενου και επιχείρησης.