Skip to main content

«Φορολογική ανάσα» στον ελληνικό κινηματογράφο δια χειρός...Γερουλάνου

Από το σύνολο των υπουργών, μόνο ο Π. Γερουλάνος πέτυχε, έστω και στο παρά πέντε, να περάσει στο φορολογικό νομοσχέδιο ευεργετικές διατάξεις για τον τομέα ευθύνης του, δίνοντας επενδυτικά κίνητρα στην
Από το σύνολο των υπουργών, μόνο ο Π. Γερουλάνος πέτυχε, έστω και στο παρά πέντε, να περάσει στο φορολογικό νομοσχέδιο ευεργετικές διατάξεις για τον τομέα ευθύνης του.

Συγκεκριμένα, στα κίνητρα για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (αναμενόμενο, λόγω της ευαισθητοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο) που προέβλεπε το προσχέδιο του φορολογικού (άρθρο 73), προστέθηκε κυριολεκτικά «στις καθυστερήσεις» του φορολογικού νομοσχεδίου διάταξη που προβλέπει φοροελαφρύνσεις για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή.

Τα επενδυτικά κίνητρα στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου έρχονται να «ηρεμήσουν» τις φωνές που ακούγονταν τόσο καιρό από εκπροσώπους του καλλιτεχνικού χώρου, που ζητούσαν μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου τους.

Συγκεκριμένα, το  νομοσχέδιο απαλλάσσει από τη φορολογία το 40% του ποσού επένδυσης στην παραγωγή κινηματογραφικού έργου κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου που δεν δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό τομέα
και κατά 20% στους επαγγελματίες του χώρου.

Το συνολικό ποσό της επένδυσης στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων δενμπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος.

Αναλυτικά οι σχετικές διατάξεις στο tax.voria.gr