Skip to main content

Φορολογικό σκάνδαλο στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Εκατοντάδες ανυποψίαστες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται εν αγνοία τους.
Για μια ακόμα φορά η Θεσσαλονίκη γίνεται επίκεντρο φορολογικών σκανδάλων μετά τις γνωστές υποθέσεις ΦΠΑ και πλαστών εικονικών στοιχείων που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν πάρα πολύ κόσμο.

Σύμφωνα με υπόθεση που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Voria.gr, ιδιοκτήτες Λογιστικού γραφείου δυτικής συνοικίας κατασκεύασαν σφραγίδες από ανυποψίαστους εφοριακούς-ελεγκτές της ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και είχαν στήσει το παρακάτω σχέδιο για παραπλάνηση των φορολογικών αρχών και φοροδιαφυγή, όπως εκτιμάται, μεγάλου ύψους:

Πλαστογραφούσαν δηλώσεις υπεραξίας μεταβιβάσεως εταιρικών μεριδίων ομόρρυθμων εταιριών και εταιριών περιορισμένης ευθύνης, καθώς και δηλώσεις υπεραξίας μεταβιβάσεως περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων με αλλοιωμένες τιμές, σε σχέση με τα λογιστικά βιβλία και τους ισολογισμούς, και παρουσίαζαν τις σφραγισμένες δήθεν δηλώσεις από ελεγκτές της ΔΟΥ, περαιωμένες ελεγκτικά, με αποτέλεσμα την προώθησή τους σε άλλα τμήματα της ΔΟΥ προς διεκπεραίωση επί τουλάχιστον μία διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι επιχειρηματίες είχαν πλήρη άγνοια των γεγονότων αυτών και της πλαστογραφίας που συντελούνταν.

Οι απολεσθέντες αναλογούντες φόροι από το Δημόσιο δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί και διασταυρωθεί, αλλά εκτιμάται ότι το ποσό είναι μεγάλο.

Επίσης εκατοντάδες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εταιριών (Ε3 και Ε5) έφεραν παρόμοιες σφραγίδες ως δήθεν «φορολογικά ελεγμένες». Από τυχαίο γεγονός ανακαλύφθηκε η κομπίνα, με αποτέλεσμα ο προϊστάμενος της ΔΟΥ να στείλει την υπόθεση στην εισαγγελία προς διενέργεια έρευνας και καταλογισμό ευθυνών. Ήδη εντός των ημερών αναμένονται οι πρώτες καταθέσεις μετά την επέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ζήτησε, από το καλοκαίρι του 2009, από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου και τη Διεύθυνση Ελέγχων κατευθυντήριες οδηγίες αναφέροντας τα περιστατικά. Μέχρι σήμερα, η αρμόδια Διεύθυνση ελέγχων δεν έχει επιληφθεί ούτε έχει ορισθεί ειδικό συνεργείο ελέγχου, αλλά ούτε και διαβιβάστηκε στην αρμόδια Επιθεώρηση Οικονομικών.

Εκτιμάται ότι η υπόθεση θα ταλαιπωρήσει αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης αλλά και μικροεπαγγελματίες και ενόψει της παρέμβασης της δικαιοσύνης.

Ας σημειωθεί ότι στη διάθεση της Voria.gr είναι τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, αλλά προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης και οι ελεγκτικές διαδικασίες διασταύρωσης κατά πάγια τακτική μας δεν τα δημοσιεύουμε.