Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
x

ΦΟΡΟΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ «ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ»

Έπεσαν στη παγίδα των τεκμηρίων επειδή έφεραν χρήματα και επένδυσαν σε ακίνητα πάνω από 250.000 ευρώ. Καλούνται να πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης.

Σε παγίδα για εκατοντάδες επενδυτές ακινήτων αναδεικνύεται η «χρυσή βίζα», που εισήγαγε η προηγουμένη κυβέρνηση και προβλέπει την χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα σε όσους έχουν προχωρήσει σε αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν έλαβαν υπόψη την ευνοϊκή ρύθμιση της Golden Visa, με αποτέλεσμα να επιφέρουν μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις σε 500 ξένους επενδυτές ακινήτων που επένδυσαν την τελευταία διετία πάνω από 200 εκατ. ευρώ και έλαβαν πενταετή άδεια παραμονής.

Η νέα φορολογική νομοθεσία προβλέπει πως οι κάτοικοι εξωτερικού εφόσον έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα έστω και 1 σεντ πραγματικό εισόδημα, π.χ. από τόκους καταθέσεων, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αυτομάτως εάν διαθέτουν σπίτια στην Ελλάδα ή Ι.Χ. καλούνται να καταβάλουν φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ επί τεκμαρτών εισοδημάτων, ακόμη και εάν δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Εστία, πλήθος επενδυτών που κατέθεσαν τραπεζικά εμβάσματα άνω των 250.000 ευρώ για να λάβουν την «Χρυσή Βίζα» (πολλές περιπτώσεις αφορούν και υπηκόους τρίτων χωρών που ζούσαν ήδη στην Ελλάδα) και οι οποίοι βρέθηκαν λόγω των εμβασμάτων αυτών να έχουν τόκους καταθέσεων λίγων ευρώ, εγκλωβίστηκαν στην φοροπαγίδα των τεκμηρίων και καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και φόρο πολυτέλειας.

Φορολογικοί σύμβουλοι έχουν ήδη απευθυνθεί για το θέμα στη διοίκηση του Enterprise Greece, αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση της «χρυσής βίζας» ζητώντας τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας να δουν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα και να επέμβουν νομοθετικά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ